Зараде у јавном сектору: Синдикати против новог закона

СВОЈ глас против закона о уређивању зарада у јавном сектору дићи ће 28. септембра испред зграде Владе синдикати запослених у просвети, али је и већина гранских удружења окупљених у Савез самосталних синдиката Србије незадовољна текстом овог прописа. Из преговора су још на почетку изашли запослени у култури, а заједнички став свих је да не би требало прописима строго парцелисати јавни и приватни сектор.

У СССС наглашавају да је непримерено и непотребно да, на пример, дневнице утврђује Влада, пошто сматрају да је за то довољан колективни уговор.

– Очигледно је да је намера законодавца да себи максимално олакша, а радницима отежа – кажу у СССС.

За Ивицу Цветановића, председника Конфедерације слободних синдиката Србије, у чији састав улази највећи број радничких удружења запослених у јавном сектору, предлог закона о платама у јавној управи довешће их у ситуацију да нема колективног преговарања, како по питању зарада, тако и по питању било које друге области која се тиче запосленог.

– Не треба нам посебан закон о раду који се односи само на јавне службе – сматра Цветановић.

Најважније је, према његовом мишљењу, да зараде и стандард радника морају да се дефинишу по важећем Закону о раду и колективном уговору.

– Не дозвољавамо могућност да радници немају утицаја на своју плату и да се укида колективни уговор који даје већа права од закона – каже Цветановић.

Новости.рс

Актуелно

НОВИ ЗАКОН! Ако не платиш струју и воду ДРЖАВА ТИ УЗИМА СТАН!

У току је припрема допуне закона који се односи на одузимање имовине грађана Србије који …

Сорош и његови плаћеници АПСОЛУТНО нису добродошли у Србију!

Одмах пошто је објављено да Фондације ђерђа Сороша напуштају Мађарску после изгубљеног рата који су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons