Заштита за ЈМБГ

0
(0)

ГРАЂАНИ убудуће неће моћи да добијају личне податке трећих лица преко листа непокретности, потврђено је за „Новости“ у Кабинету директора Републичког геодетског завода (РГЗ) Зорана Поповића.

РГЗ је припремио измене Закона о државном премеру и катастру. Нацртом закона предвиђено је да се лист непокретности, са свим подацима о некретнини и власнику, укључујући и податке о личности заштићене законом, убудуће издаје само: имаоцу права (власнику), лицу које он овласти, лицу које има јавно овлашћење (нотар или извршитељ), државном и другом органу за вођење поступка из његове надлежности, и правном лицу које има закључен уговор са Заводом о приступању свим подацима катастра непокретности.

Уговор ће садржати одредбу којом се то лице обавезује да чува тајност података о личности садржаних у бази података катастра.

– Трећим лицима издаваће се лист непокретности у коме ће бити изостављени јединствени матични број грађана, пребивалиште и адреса – кажу у РГЗ.

До сада, било који грађанин, за само 1.140 динара, могао је да добије у катастру лист непокретности са личним подацима станара одређене зграде или власника куће. Повереник Родољуб Шабић послао је зато ванредни надзор у РГЗ, где је утврђено да се листови непокретности издају свима, без наведеног правног основа.

– Сходно Записнику о извршеном надзору, надлежном сектору дали смо налог да приступи измени обрасца захтева за издавање листа непокретности и дода рубрику у коју би подносилац захтева, треће лице, навело правни интерес за подношење захтева – кажу у Геодетском заводу. – Припремамо и процедуру за утврђивање и проверу постојања тог интереса.

А ШТА ЋЕ КУПЦИ?

ЗАКОНСКИМ изменама лични подаци власника станова биће заштићени, али нико још нема одговор на питање како ће купци некретнина, без личних података продавца, знати да је он баш тај и да није преварант. Такође, проблем ће бити у местима где су једно име и презиме чести и преносе се с колена на колено, па купац неће знати коме од имењака припада одређена некретнина.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend