Зашто ЕПС потрошачима шаље позив за доставу јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ)?

0
(0)

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ од овог месеца уз рачун за струју потрошачима шаље и позив за доставу тачног јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).

Како пише у позиву, овај податак је неопходан да би уговорни однос између ЕПС и потрошача био у свему дефинисан према прописима Републике Србије.

– Ови подаци су неопходни да би „ЕПС Снабдевање“ за све време трајања овог уговорног односа с купцима имао потпуне и тачне податке о лицима са којима је у уговорном односу – пише у позиву, где такође моле да потрошачи испуне ову обавезу јер ће се у супротном то решити судским путем.

– Уколико ипак не поступите по овом позиву, „ЕПС Снабдевање“ ће бити принуђено да упути захтев за накнаду штете, а ако и овај захтев будете занемарили, ЕПС ће судским путем тражити накнаду штете – истичу у позиву.

Иако се ово предузеће позива на Закон о заштити података о личности, Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, каже да не постоји ниједна изричита одредба неког закона која у овакве сврхе предвиђа обраду ЈМБГ.

– Независно од тога, не мислим да је обрада комплексног личног податка какав је ЈМБГ неопходна за остварење сврха у односу ЕПС и корисника – каже Шабић.
Адвокат Војин Биљић каже за Курир да овакав поступак представља застрашивање потрошача.

– Моје кључно питање је за шта ће њима ЈМБГ ако све друге податке имају. То је очигледно ствар њихове пословне политике и они то могу, али треба видети за које потребе – каже Биљић.

Црно на бело… Додатак уз мајски рачун

ЧИЊЕНИЦЕ

– ЈМБГ је додељиван свим грађанима од 1976. према месту рођења
– За грађане рођене пре 1976. ЈМБГ је додељиван према пребивалишту
ЈМБГ ЈЕ БИТАН ЕЛЕМЕНТ

У ЕПС кажу да је поред имена, презимена и адресе пребивалишта потребан и ЈМБГ и да је то битан елемент сваког уговора о продаји електричне енергије.
– У сваком уговорном односу неопходно је да се зна тачан идентитет обе уговорне стране како би се тачно знало са ким сте у уговорном односу. ЈМБГ је податак који је битан како за заснивање уговорног односа, тако и за потребе праћења испуњавања уговора – кажу у ЕПС.

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева сатанистичка секта припрема рушење јод две цркве у Вреоцима код Лазаревца!

4.8 (6) Жељко Стојковић, председник Удружења српски центар екологије из Лазаревца и радник Електроприведе Србије, …

Узбуњивач из Вреоца на мети Грчића, директора ЕПС (видео)

5 (12) Жељко Стојковић, председник Удружења српски центар екологије из Лазаревца и радник Електроприведе Србије, …

19 Коментара

  • ЈА ЋУ ВАМ РЕЋИ. АКО ИМАТЕ ДВА БРОЈИЛА НА ВАШЕ ИМЕ ИЛИ НИСТЕ НА ИСТОЈ АДРЕСИ БРОЈИЛА ПРИЈАВЉЕНИ, ДОЂЕ ВАМ ОВАЈ ЗАХТЕВ, ТО ЗНАЧИ ДА ХОЋЕ ДА ВАМ ПОПИСУЈУ ИМОВИНУ!!! ПОШТО САМ ТО ВИДЕО И НЕМА ПЕЧАТ (НИЈЕ ПРЕПОРУЧЕНО, ПЛАВА КОВЕРТА), АКО КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ ПРИМИТЕ ТО, УЗМИТЕ И ОБРИШИТЕ О ДУПЕ И БАЦИТЕ! ЦРНО ВРЕМЕ СЕ СПРЕМА, ХОЋЕ ДА ОПОРЕЗУЈУ СВЕ ДОДАТНО!

 1. Dali treba da im dostavimo i nase fotografije???

 2. Nikada im ga ne’u dati.Jedino sud moe da im ga da, ako je po yakonu,a nije.

 3. @BlagicaKostic #EPS#JMBG Evo objašnjenja koje je dao R. Šabić http://t.co/tZMCmm63G0

 4. @BlagicaKostic sta ce maticni broj ako redovno placam racun? uskoro cemo i na pijaci,kad kupujemo paprike pokazivati lic.kartu!

 5. СВЕ ЈЕ МАЊЕ СЛОБОДЕ.ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО ПОБУНЕ РОБОВА?

  • ako se uskoro ne pobunimo i ne počnemo da branimo naša prava, pa i pravo da svoj lični broj ostane lični, ne da ćemo biti robovi, nego slobodno mogu da kažem da ćemo biti ravni sa bilo kojom poslušnom životinjom koju zlostavljaju i iskorišćavaju do zadnje kapi krvi i znoja koju su nam već u najvećoj mogućoj mjeri uzeli.

 6. СВЕ СУ УРАДИЛИ САВРШЕНО И СВЕ РАДЕ САВРШЕНО САМО ЈОШ ТО ФАЛИ.БИТАНГЕ.

 7. Prvo ide krvna slika ,broj cipela,ne dam,ionako nam dusu uzeste ,mozete vi bolje,kakav jmbg,sala

 8. A da neće možda da pitaju i kvadraturu kuće/stana?

 9. @BlagicaKostic Već 3-4 godine mi traže povremeno.Račune uredno plaćam.Ako im treba JMBG neka ga zakonski potraže od MUP-a.

 10. sve ce oni i bez pristanka da uzmu….

 11. Tacno u tih 13 kvadratica staje:pusite mi kurac.:-)

 12. Vi ljudi moji stvarno verujete ovome kretenskom portalu da uz racune za struju stize i to da upisete JMBG dajte nebuite smesni.

 13. Ja jednostavno mislim da ovo vladajuca hunta preko epsa hoce da prikupi spiskove sa kojih ce sebi sakupljati potrebne potpise podrske svojim kandidatima da osiguraju ponovnu pobedu na izborima. Ne verujem da je ovo potrebno za bilo sto drugo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *