Заштитник грађана Саша Јанковић предложио је смене министра одбране Братислава Гашића и директора ВБА Петра Цветковића

Заштитник грађана Саша Јанковић предложио је смене министра одбране Братислава Гашића и директора ВБА Петра Цветковића

0
(0)

Заштитник грађана Саша Јанковић предложио је смене министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције Петра Цветковића.

Како је наведено, он је то учинио због њихове одговорности за незаконит и неправилан рад органа и несарадњу са омбудсманом у вези са инцидентима током Параде поноса 2014.

Заштитник грађана је законом овлашћен да јавно препоручи разрешење функционера који је одговоран за повреду права грађана.

Како је наведено у препоруци за разрешење, сви државни органи, а посебно органи силе морају да се повинују Уставу и закону и да користе овлашћења у сврхе у које су им дата, а демократска цивилна контрола је стандард без кога војске и службе могу да се подвргну политичкој и личној моћи, са огромним штетним последицама.

Јанковић је у више наврата упозоравао на рад Министарства одбране и ВБА у случају истраге инцидента на Паради поноса 2014. године, у ком су учествовали припадници Жандармерије, припадници јединице „Кобре“ и браћа премијера и градоначелника Андреј Вучић и Предраг Мали.

Тај случај ће добити и судски епилог, а осморица припадника Жандармерије се терете за напад на припаднике Кобри, Вучића и Малог.
Јанковић је навео да су Гашић и Цветковић погазили оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности. Како додаје омбудсман, због тога је његова препорука била неминовна.

„Сигуран сам да ће органи надлежни за њихову смену о препоруци одлучити у најбољем интересу грађана и демократских вредности на којима је саздана наша држава“, навео је Јанковић.

Јанковић је препоруку за разрешење Гашића поднео премијеру Александру Вучићу, који је по Уставу једини овлашћен да формално предложи разрешење члана Владе, а препоруку за разрешење Цветковића председнику Србије Томиславу Николићу, који поставља и разрешава директоре војних служби безбедности.

Јавна препорука и детаљно образложење су доступни на сајту заштитника грађана.

Јанковић је на Твитеру навео да је ово други пут да са функције заштитника грађана користи то овлашћење, а да је претходно то учинио пре шест година.

Јанковић је 2009. године Влади Србије предложио разрешење Небојше Ћирића са места државног секретара у Министарству финансија.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Владика Јоаникије позвао вернике да изађу на изборе и у миру смене безакону власт

Владика Јоаникије позвао вернике да изађу на изборе и у миру смене безакону власт

5 (2) * Више хиљада верника у Никшићу окупило се код Саборног храма Светог Василија Острошког, …

СМЕЊЕНА начелница болнице у Н. Пазару јер је указала на лажи СНС пропаганде

СМЕЊЕНА начелница болнице у Н. Пазару јер је указала на лажи СНС пропаганде

5 (5) Др Лејла Ћеранић је одлуком др Меха Махмутовића смењена са места в.д руководица …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend