Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша – зашто је Сурчин одабран за слетање?

0
(0)

Након пада хеликоптера МИ-17 Војске Србије, када је на најтрагичнији начин седморо људи изгубило животе, намеће се стотину питања. И то оних која нису, бар не јавно, потенцирана од стране Владе, нити смо могли да их чујемо на ванредној конференцији за новинаре уприличеној од стране начелника Генералштаба, генерала Љубише Диковића са сарадницима. Сходно томе изостали су неки прелиминарни и важни одговори, односно, сасвим очекивана тумачења о овој несрећи.

Бројна су питања која јавност оправдано поставља, незадовољна досадашњим објашњењима, као што су – зашто је беба превожена чак до Београда а не до Краљева, Крагујевца или Ниша, где такође имамо модерне медицинске капацитете (као и хелиодроме за слетање), зашто су новинари унапред обавештени о читавој операцији и стварани услови да се од тога праве ТВ и остале ексклузиве, да ли је министар одбране Братислав Гашић (бар према ономе што је изјавио бригадни генерал Бандић на конференцији) директно издао наредбу команданту 204. ваздухопловне бригаде, а да није поштована редовна процедура преко начелника Генералштаба и команданта РВиПВО, и много других сличних дилема.

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Међутим, основно питање би морало да буде – да ли је заиста метеоролошка ситуација била тако лоша те ноћи, што је онемогућило изузетно искусног и несумњиво врсног пилота и његову посаду да безбедно слете на најопремљенији аеродром не само у Србији, већ и вероватно у региону?

Да ли је узрок нешто сасвим друго и да ли се, због политичких (и осталих) разлога то нешто тврдоглаво крије? И зашто?

На основу бројних искустава намеће се једна озбиљна опција која би могла бити сасвим логична и непријатна. О чему се ради?

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Ако је лет хеликоптера до рејона Младеновца приликом повратка био сасвим безбедан како Бандић тврди, и да је тек одатле одлучено да се преусмери због „погоршања метеоролошке ситуације“ на аеродром „Никола Тесла“ у Сурчину, који је такође био у магли и киши, основно питање је зашто се тако тврдоглаво дуго, скоро два пуна сата, држала наведена позиција за слетање и није покушана алтернатива? Изнад свега је чудно да контрола лета аеродрома, која је оспособљена да приземљује највеће авионе на свету, није могла да то изведе са обичним транспортним хеликоптером, чија је брзина слетања, угао под којим то чини и дужина стазе, несразмерно краћа, односно, скоро па безначајна.

А било је алтернатива, тим пре што је Београд са околином максимално осветљен град. Рецимо, уколико је тачна информација да су на стадиону Црвене Звезде били упаљени рефлектори, познато је да се травнати терен тог објекта и у најгорим временским условима сасвим коректно види са великих висина. Ко је бар некада летео хеликоптером, па чак и авионом, оближњим ваздушним коридором, познато му је зашто ово апострофирамо.

Негде се, у току дана, изгубила информација да је слетање било првобитно предвиђено на хелиодрому ВМА (мада се то није помињало на коференцији за медије), који је иначе намењен за овакве ситуације. Тај хелиодром је адекватно прилагођен и солидно осветљен за слетање и у много тежим временским условима.

Дакле, претпоставка за размишљање – да се којим случајем није догодио неки квар који је констатован током лета негде у рејону Младеновца, а који је пресудно утицао да крене тешка драма са трагичним епилогом? И да то није којим случајем био квар на управљачким командама хеликоптера које служе, између осталог, за безбедно узлетање и слетање и маневрисање летелицом?

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Да ли је посада можда дошла у ситуацију, да због квара на неком од тих система и склопова (или на електронским уређајима) буде принуђена да кружи око аеродрома и то на висини са које није могла ваздухоплов нити да подиже, нити да безбедно спушта, односно, приземљује, а све са циљем да покуша да евентуално отклони квар и да се, свакако, ослободи горива због неизбежног пада? Јер, пад није исти са резервоаром у којем се налази гориво, зато што је експлозија у том случају неизбежна, као пад без горива који даје какву такву наду.

Ако се ова опција сасвим оправдано размотри, онда постаје релативно јасно зашто је могуће да је посада хеликоптера, потпуно неуобичајено, морала да буде усмерена на Сурчин. Дакле, не због медијске припреме и сликања министара (што свакако није искључено), већ због капацитета којима тамошње аеродромске, техничке и остале службе и контрола лета располажу, као и због безбедности уколико се деси пад. То значи, укратко, чист простор под посебним режимом безбедности и особито противпожарне заштите. И огромно пространство са ливадама и ораницама у околини, без објеката за становање и било које друге инфраструктуре.

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Уосталом, зар хеликоптер није пао на ораницу, како се то јасно види према агенцијским фотографијама? Ако је покушано у више наврата регуларно слетање, односно навођење са контролног торња да се летилица приземљи, за претпоставити је да би се пад догодио на једној од бетонских слетних стаза. Откуда хеликоптер на ораници (или некој тамошњој ледини) далеко ван писте и то на кабини? Шта је могло да доведе до таквог епилога, ако не оно што претпостављамо – а то је квар.

И на крају, о чему се и од стране кога целе ноћи а затим и комплетно преподне већало, да би се саопштило тако мало, уз углавном општепознате чињенице, за шта није ни било потребно организовати посебну седницу Владе (са још неколико тачака дневног реда, односно информација по другим питањима, што је било крајње непримерено) и мелодраматичну конференцију за штампу са које је упадљиво изостао министар одбране? Човек који је и издао наредбу да се употреби хеликоптер Војске Србије.

Зашто је беба хеликоптером превожена до Београда поред Краљева, Крагујевца и Ниша - зашто је Сурчин одабран за слетање?

Ако се већ ишло са конференцијом за штампу, зашто на њој нису представљени (макар у форми делимичног и ограниченог препричавања) тонски записи разговора пилота и команданта ваздухопловне бригаде, као и записи разговора са контролом лета на аеродрому „Никола Тесла“? Уколико су разговори вођени само о магли и неповољним временским приликама, тим пре, чиме би биле отклоњене све могуће сумње.

Овако, остаје нам да нагађамо и чекамо резултате истражних органа и војно-стручне комисије коју је формирао начелник Генералштаба (који је једини кратко поменуо претпоставку могућег квара на хеликоптеру) као и комисије коју је формирао командант РВ и ПВО. А простор за нагађање се отворио зато што су нам понуђена нејасна, па чак и нелогична објашњења.

Горан Јевтовић – Фонд стратешке културе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

5 (3) Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је седница Кризног штаба за борбу против …

Стејт департмент: У Србији oзбиљна ограничења слободе медија, претње насиљем и кривични прогон новинара, бројна дела корупције у власти

Стејт департмент: У Србији oзбиљна ограничења слободе медија, претње насиљем и кривични прогон новинара, бројна дела корупције у власти

5 (2) Вашингтон — Озбиљна ограничења слободе изражавања и медија, укључујући насиље, претње насиљем и …

40 Коментара

 1. Cuj zasto !? … pa jedinstvena prilika da se keramicar slika malo i prikaze kao brizni ministar … na zalost zbog slikanja ljigavaca sedmoro izgubise zivot ….

 2. Да би Гаши и Вучић добили појене и похвале,како они неправе разлику између обичних грађана и имућних.

 3. Vojsko,kako se osecate kada salutirate zanatliji!
  Zavrsili skole,obuka,ratovi,a sada vam nadredjeni neki buzdovan sa osmoljetkom!Eto,sad vam kolege nastradase zbog hirova i jeftinih politickih poena!Umesto da izvedete puc,posto vi treba da budete u sluzbi naroda,kog ovi sarlatani tlace zadnjih 25 god.

 4. Isto se desilo i kidnopovanje deteta baš se stvorio ministar policije i on je bio u poteru slikao se non stop a toje uspela operacija …

 5. @AnaBPUB zbog TV kamera koje su cekale ispred Inst za majku i dete; snimljeno Dnevnik 3 13/3 23:07

 6. Pokusaj sns-a i Vucica da dobiju jos koji pojen i opravdaju svoje neznanje i lose rezultate,nazalost kostalo je zivote ovih ljudi. A i ono spasavanej onog deteta mi mirise na promicuju doktora megatrenda,da se pokaze kako je on sposobni ministar policije

 7. Најгоре је када изостану валидне информације па ми сви конструишемо неки (не)могући сценарио. Они који би требало да дају ПРАВЕ информације из неких разлога то не желе. Ја се, такође, питам, како то да су бебу од 5 дана послали без мајке? Дали не неко обавестио налогодавце ( и то не знамо ко је заправо) да је небезбедно да се тај хеликоптер пошаље по таквом времену у ту мисију, да ли је технички исправан? Пуно питања ниједан ни приближно валидан одговор. Изгледа да неко некога КРИЈЕ, и то онога ко је то све смислио а нема појма! То што ви погађате ко је то ја нисам рекао!

 8. Posle tri godine strahovlade ( a ukupno 15, od žutog oktobra), svaki njihov potez postaje sumnjiv!

 9. nelupajte putevi zameteni gledajte tv malo

 10. Zasto ovo zasto ono.. Koji vam je kurac ponasate se kao da se vama ne mogu desiti nepredvidjene nezgode i nesrece ! Sve je to zivot i hodanje ulicon moze biti kobno a takve stvari niko ne moze predvideti kao ni let helikopterom.

 11. pilot je to sam odlučio !hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

 12. Pa i pilloti su hteli da odu koci na spavanje. Pola sata leta manje vise, A i beba je imala najbolju negu u BGD. A i ministri su hteli da se slikaju, i da se pohvale pozrtvovanoscu i umecem organizovanja rukovodjenja i komandovanja.

 13. Da bi se slikale dzukele jebem ih u ustaaaaaa

 14. Нишки аеродром зјаи празан али Ниш није Београд. 🙁

 15. ko zna da li će se istina ikada javno objaviti lično nikome ne verujem

 16. Trbala bi cela vlada, o keramicaru tek posebno, da obraz imaju da se sklone! Stagod da je, o detetu koje je prezivelo traume, i opet po 100-ti put ZASTO?

 17. Zato sto su hteli da se slikaju…Ovo je estradna drzava koju vode kursisti predvodjeni narcisoidnim premijerom…

 18. Bože…, pa to cela Srbija znâ…, al’ mora da ćuti !!!

 19. da li neko zna kada je hilikopter krenuo sa bebom

 20. Gurnuli ljude u smrt i sada ih nazivaju herojima sa jednim jedinim ciljem da se slikaju jebalo ih vise slikanje nikad se nece toga nasititi a ne skidaju se sa televizije

 21. Uz duzno postovanje i vecni pomen prema nastradalima ali tako bude kad se karijera gradi na tudjoj nesreci.

 22. Naredio Bler propagandu a ovi… Reci budali da prdne a on se usere.

 23. jebem vam seme satansko….goricete brzo…

 24. TATA KRIMOS DA NIJE NEKI IZ VLADE PA JE NORMALNO DA SE KORISTI VOJSKA U GLUPOSTI SVI OD PREMIJERA I OSTALIH AKO IMAJU CASTI DA PODNESU OSTAVKE

 25. BEBE NAM UMIRU PO BEOGRdu pa niko neangazuje vojsku pozadina je druga

 26. Sva nasa djeca iz NP TT RA KM i ceo severni deo Kosova se prebacuju u bolnicu u KG jer drzava nece da obezbedi aparate za prevrenemo rodjenu djecu kako bi se lecila u ZC Novi Pazar gde gravitira 400000 ljudi.

 27. u ovoj zemlji su na vlasti političke prostitutke,njih narod zanima kao lanjski sneg!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend