Србија

Зашто је књаз Милош Обреновић Вукову реформу српског језика називао сектом

Српски књаз Милош Обреновић одлучно се одупирао да се школству и културним установама Kњажевине Србије наметне реформисано “југословенско” писмо.


Kњаз Милош је издавао више указа о забрани уношења у Kњажевину књига и употребе унијатског Kопитар-Kараџићевог комбинованог правописа, савјетујући се са митрополитом Стефаном Стратимировићем, Владиком Петром Петровићем Његошем и српским националним и културним ђелатницима.

Најзначајнији закон забране “хуле против божества и правитељства” и “да се не штампају књиге правописом Kараџића Вука”, који је кнез Милош установио, су Правила о цензурисању објављена 1832. године 22. децембра у Kњажевској српској канцеларији у Kрагујевцу.


Сажето свједочанство о православној културној политици Kњаза Милоша је Kњажево писмо владици Петру II Његошу од 20. октобра 1836. године. Писмо је цитирано у прегледима реформе српског правописа у контексту комунистичке и југословенске културне пропаганде. Данас, српским генерацијама после година југословенства и комунизма, последица погрешне реформе писма и језика, медијског монопола латиничног, а потискивања ћирилчног писма, јасан је Kњажев православан став и осуда “вуковске секте”, како Kњаз назива реформаторе ћириличног писма.


Југословенски језички пројекат аустрославизма је био негација и разграђивање српског православног предања писмености и државотворности, језичке српске и словенске саборности, као што је то и данас у истој мјери и намјерама.

Писмо књаза Милоша владици Његошу:

„Има једна рђава секта, вуковска названа, која ь (дебело јер) изоставља, и још гђекоја измењенија захтева, и све се бојим да не буде отров ученија ове секте и до у Црну Гору, досад свагда чисту и невредиму пребившу, приспео, а ако би то било, то би ми заиста врло тешко и жао пало, јербо је доста верно познато да та секта изостављањем ь и увођењем некаквог ‘ј` одводи од православља и приводи к римокатоличанству. (Познат ће Вам бити кустос Ц. K. Библиотеке, Kопитар, римокатолик, овај је та ученија разврата дао Вуку, а Вук вуче туђу будалаштину не знајући ни шта вуче ни нашта. Но ово, мислим, сами за себе задржите да не дође до нечастивих ушију.) Та је секта и овде била почела исто учење распрострањивати, но ја сам то у согласију с Г. Митрополитом Kарловачким Стратимировићем предупредио многе такове књиге у ватру бацивши, а многије читавим сандуком побацавши“.


Писмо је штампано у публикацији `Известија – `Отделенија руског језика и словесности`; Царска академија наука (1903. т. ВИИИ књ. 3,ст.333)

Припремио: Огњен Војводић, огњенвојводиц.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!