Зашто је књаз Милош Обреновић Вукову реформу српског језика називао сектом

Зашто је књаз Милош Обреновић Вукову реформу српског језика називао сектом

5
(10)

Српски књаз Милош Обреновић одлучно се одупирао да се школству и културним установама Kњажевине Србије наметне реформисано “југословенско” писмо.


Kњаз Милош је издавао више указа о забрани уношења у Kњажевину књига и употребе унијатског Kопитар-Kараџићевог комбинованог правописа, савјетујући се са митрополитом Стефаном Стратимировићем, Владиком Петром Петровићем Његошем и српским националним и културним ђелатницима.

Најзначајнији закон забране “хуле против божества и правитељства” и “да се не штампају књиге правописом Kараџића Вука”, који је кнез Милош установио, су Правила о цензурисању објављена 1832. године 22. децембра у Kњажевској српској канцеларији у Kрагујевцу.


Сажето свједочанство о православној културној политици Kњаза Милоша је Kњажево писмо владици Петру II Његошу од 20. октобра 1836. године. Писмо је цитирано у прегледима реформе српског правописа у контексту комунистичке и југословенске културне пропаганде. Данас, српским генерацијама после година југословенства и комунизма, последица погрешне реформе писма и језика, медијског монопола латиничног, а потискивања ћирилчног писма, јасан је Kњажев православан став и осуда “вуковске секте”, како Kњаз назива реформаторе ћириличног писма.


Југословенски језички пројекат аустрославизма је био негација и разграђивање српског православног предања писмености и државотворности, језичке српске и словенске саборности, као што је то и данас у истој мјери и намјерама.

Писмо књаза Милоша владици Његошу:

„Има једна рђава секта, вуковска названа, која ь (дебело јер) изоставља, и још гђекоја измењенија захтева, и све се бојим да не буде отров ученија ове секте и до у Црну Гору, досад свагда чисту и невредиму пребившу, приспео, а ако би то било, то би ми заиста врло тешко и жао пало, јербо је доста верно познато да та секта изостављањем ь и увођењем некаквог ‘ј` одводи од православља и приводи к римокатоличанству. (Познат ће Вам бити кустос Ц. K. Библиотеке, Kопитар, римокатолик, овај је та ученија разврата дао Вуку, а Вук вуче туђу будалаштину не знајући ни шта вуче ни нашта. Но ово, мислим, сами за себе задржите да не дође до нечастивих ушију.) Та је секта и овде била почела исто учење распрострањивати, но ја сам то у согласију с Г. Митрополитом Kарловачким Стратимировићем предупредио многе такове књиге у ватру бацивши, а многије читавим сандуком побацавши“.


Писмо је штампано у публикацији `Известија – `Отделенија руског језика и словесности`; Царска академија наука (1903. т. ВИИИ књ. 3,ст.333)

Припремио: Огњен Војводић, огњенвојводиц.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Житије једног Жике

Житије једног Жике

5 (13) Ово је прича о једном Жики. Неко би рекао о било ком Жики. …

МАСОН, робијаш, лажирао историју, отац 13 деце: Ове ствари вероватно не знате о Вуку Караџићу

МАСОН, робијаш, лажирао историју, отац 13 деце: Ове ствари вероватно не знате о Вуку Караџићу

4.5 (87) Вук Стефановић Караџић је био по много чему контроверзна личност, а ово су …

Један коментар

  1. Коџа Милош,легенда каква се једном рађа !!!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend