Зашто се суше четинари у Поморавском округу?

Зашто се суше четинари у Поморавском округу?

ДEСПOTOВAЦ – У Шумском газдинству “Jужни кучаj” из Деспотовца, коjе газдуjе државним шумама на подручjу Поморавског округа, осушило се овог лета 43 хектара стабала црног бора, смрче и дуглазиjе, изjавила jе данас Танјугу самостални референт за гаjење и заштиту шума газдинства Mилка Kараклић.

“Oсушило се 13 хектара четинара на подручjу општине Деспотовац и 30 хектара на подручjу Jагодине”, прецизирала jе Kараклић и напоменула да jе реч о површинама вештачки пошумљеним.

Суше се и природна станишта у неким другим деловима Србиjе, али се узрок jош не зна, у току су испитивања на Институту за шумарство у Београду.
“Поставили смо огледна поља и пратимо ситуациjу. Нема даљњег напредовања сушења, стало jе што се осушило, осушило се”, рекла jе Kараклић.

Да ли су у питању климатске промене, изражена суша протеклих година, инсекти поткорњаци или нешто друго, показаће анализе, додала jе она.

Kараклић jе истакла да болести, сушења стабала, нема код лишћара.

Oна jе напоменула да ће пловином октобра бити настављено, пролетост започето, пошумљавање голети, пожаришта и мелорациjа, на површини 40 хектара.

Пролетос смо пошумили око 25 хектара а остало ћемо ове jесени додала jе она.

Садимо наjвише лишћаре: букву, jасен, jавор, дивљу трешњу, храст, а на лошиjом теренима четинаре, наjвише смрчу и црни бор, додала jе Kараклић.

Пошумљавањем су обухвацене све шумариjа на подручjу Поморавског округа а наjвише земљишта биће пошумљено у Шумариjи Ћуприjа, односно земљишта коjим газдуjе та шумариjа а администартивно припада општини Деспотовац, прецизирала jе она.

Kараклић jе додала да „Jужни кучаj“ има властити расадник у Ћуприjи из кога узима саднице за пошумљавање.

Расадник у Ћуприjи, jе површине шест хектара, годишње произведе око 700.000 садница и jедан jе од наjбољих у Jавном предузећу “Србиjашуме”, речено jе Танјугу у расаднику.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Игор Јурић о идентитету политичара педофила – ПРИЈАВИО САМ ГА РАНИЈЕ ПОЛИЦИЈИ! (видео)

Игор Јурић о идентитету политичара педофила – ПРИЈАВИО САМ ГА РАНИЈЕ ПОЛИЦИЈИ! (видео)

Пре годину дана политичара осумњиченог за педофилију полицији и тужилаштву пријавио је и оснивач Фондације …

Палма готов, Дачић на апаратима!

Палма готов, Дачић на апаратима!

Србијом је као бомба одјекнула информација да су у Јагодини годинама организоване журке на којима …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *