fbpx

Зашто се суше четинари у Поморавском округу?

0
(0)

ДEСПOTOВAЦ – У Шумском газдинству „Jужни кучаj“ из Деспотовца, коjе газдуjе државним шумама на подручjу Поморавског округа, осушило се овог лета 43 хектара стабала црног бора, смрче и дуглазиjе, изjавила jе данас Танјугу самостални референт за гаjење и заштиту шума газдинства Mилка Kараклић.

„Oсушило се 13 хектара четинара на подручjу општине Деспотовац и 30 хектара на подручjу Jагодине“, прецизирала jе Kараклић и напоменула да jе реч о површинама вештачки пошумљеним.

Суше се и природна станишта у неким другим деловима Србиjе, али се узрок jош не зна, у току су испитивања на Институту за шумарство у Београду.
„Поставили смо огледна поља и пратимо ситуациjу. Нема даљњег напредовања сушења, стало jе што се осушило, осушило се“, рекла jе Kараклић.

Да ли су у питању климатске промене, изражена суша протеклих година, инсекти поткорњаци или нешто друго, показаће анализе, додала jе она.

Kараклић jе истакла да болести, сушења стабала, нема код лишћара.

Oна jе напоменула да ће пловином октобра бити настављено, пролетост започето, пошумљавање голети, пожаришта и мелорациjа, на површини 40 хектара.

Пролетос смо пошумили око 25 хектара а остало ћемо ове jесени додала jе она.

Садимо наjвише лишћаре: букву, jасен, jавор, дивљу трешњу, храст, а на лошиjом теренима четинаре, наjвише смрчу и црни бор, додала jе Kараклић.

Пошумљавањем су обухвацене све шумариjа на подручjу Поморавског округа а наjвише земљишта биће пошумљено у Шумариjи Ћуприjа, односно земљишта коjим газдуjе та шумариjа а администартивно припада општини Деспотовац, прецизирала jе она.

Kараклић jе додала да „Jужни кучаj“ има властити расадник у Ћуприjи из кога узима саднице за пошумљавање.

Расадник у Ћуприjи, jе површине шест хектара, годишње произведе око 700.000 садница и jедан jе од наjбољих у Jавном предузећу „Србиjашуме“, речено jе Танјугу у расаднику.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јагодина: Незаконито потрошено 972 милиона динара из буџета

0 (0) ЈАГОДИНА – Државна ревизорска институција је у извештају о контроли трошења буџета у …

Деспотавац: У селу Липовица поставили контејнере за смеће, сељаци у чуду

0 (0) У селу Липовица засеок Грчко поље, општина Деспотовац, где људи живе у брдима …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *