Отворене двери виле Обреновића у Смедереву

Отворене двери виле Обреновића у Смедереву

0
(0)

Смедерево – Почела је четврта сезона организованих посета вили „Златни брег”, летњег двора династије Обреновић у Смедереву. Врата виле Обреновића, како је овде зову, отворена су за посетиоце и туристе до 10. октобра, уторком, петком и суботом, од 9 до 15 часова, уз претходну најаву ЈП „Смедеревска тврђава”.

До децембра 2015. године летњиковац српске династије важио је за „забрањени град”, јер су прилику да завире у његову унутрашњост имали само привилеговани. Тада је потписан протокол између града Смедерева и Управе за заједничке објекте Владе Србије, којим се здање отвара за организоване туристичке посете. Од пролећа 2016. званично је туристима омогућено разгледање виле уз пратњу водича, а број заинтересованих расте из године у годину.

– За три године имали смо око осам хиљада посетилаца. Према извештајима, само током прошле сезоне од априла до октобра, вилу је посетило 3.318 туриста од којих 420 странаца. То је од великог значаја за смедеревски туризам, а ове године очекујемо још веће интересовање – каже за „Политику” Горан Јовшић, директор ЈП „Смедеревска тврђава”.

Превоз до објекта је обезбеђен, а цена улазнице је 300 динара.

Краљица Наталија са сином Александром (Фото Википедија)
Књаз Милош Обреновић купио је 1829. године имање од 37 хектара у Смедереву. Најпре је саграђен подрум за вино које је књаз извозио и на европско тржиште, а летња резиденција сазидана је 1897. године. Прави дворски живот установљен је за време краља Милана и краљице Наталије, када су у летњиковцу приређиване забаве, окупљали се познати уметници тог времена. Овде је, према предању, краљица Наталија сазнала за венчање свог сина Александра са Драгом Машин. Хроничари наводе да је управо у Смедереву припреман атентат на њих. И овај краљевски пар није одолео чарима летњиковца на Плавинцу. Они су ту интимни живот скривали од очију радознале и ненаклоњене јавности. У летњиковцу Обреновића проглашена је краљевина 1882, донети су важни устави, састајали су се министри…

Чувена вила „Златни брег” девастирана је више пута, а у Првом светском рату била је војни стационар. Овај споменик културе на брду Плавинац, названом по боји гроздова, са велелепним парком, виноградом и погледом на Дунав и банатску равницу, неколико пута је реконструисан. Најпре је једноспратни летњиковац кнеза Михаила из 1865. године, доградила краљица Наталија, према пројекту архитекте Јована Илкића. Данашњи изглед добила је у време Јосипа Броза Тита, када је поводом одржавања Прве конференције несврстаних у Београду 1961. године летњиковац у потпуности преобликовао архитекта Богдан Богдановић. Током 2016 и 2017. ово здање је „умивено” новом фасадом, а обновљено је и степениште на главном улазу.

„Што се боре мисли моје”
Музеј у Смедереву и ЈП „Смедеревска тврђава”, обележили су почетак нове сезоне туристичких посета вили Обреновића драмским програмом „Што се боре мисли моје”, посвећеном кнезу Михаилу Обреновићу и његовој супрузи кнегињи Јулији.

У раскошним костимима тадашње монденске Европе, уз пратњу музике Франца Листа и Корнелија Станковића, јунаци наше приче су подсетили на многе значајне личности и дочарали историјске прилике тог времена, па и запевали старе заборављене песме. Једна од њих је и „Што се боре мисли моје”, коју је написао сам кнез Михаило Обреновић.

Аутор: Оливера Милошевић, Политика.рс

Фото О. Милошевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смедерево: Скоро 400 радника Фабрике каблова ПКЦ добило отказе преко СМС-а

Смедерево: Скоро 400 радника Фабрике каблова ПКЦ добило отказе преко СМС-а

5 (4) Отпуштени радници фабрике каблова ПКЦ у Смедереву тужиће агенцију за привремено запошљавање „Тренквалдер“ …

Срђан Новаковић: Убиством кнеза Михаила почео је суноврат Србије! (видео)

Срђан Новаковић: Убиством кнеза Михаила почео је суноврат Србије! (видео)

3.4 (5) Погледајте интервју Срђана Новаковића. Убиством кнеза Михаила почео је суноврат Србије! Аутор и …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend