fbpx

Приноси мањи и до четири пута јер системи за наводњавање НЕ РАДЕ

0
(0)

Приноси житарица, воћа и поврћа су у Поморављу и Шумадији, другој по величини житници Србије, и до четири пута су мањи од могућих због недостатка нових система за наводњавање, при чему су стари пропали, развучени и покрадени, кажу пољопривредни стручњаци овог дела Србије.

– У Левчу, где је под купином око 500 хектара, тамо где се наводњавао принос је ове године 20 тона по хектару, а где није само пет, значи четири пута мањи – изјавио је Тањугу директор Фонда за развој пољопривреде општине Рековац Ђорђе Станојевић.

Како је рекао стручни саветник за ратарство Пољопривредно саветодавне стручне службе у Јагодини, Миодраг Симић наводњавање би омогућило две жетве годишње, а пољопривредници не би зависили од неба.

Наводњавање значи сигурност у производњи, не зависите од неба, и пољопривредници Поморавља би требало да искористе реке, пре свега они који имају парцеле уз Велику Мораву и који се баве интензивном производњом воћа, купина, малина, додао је овај искусни пољопривредни стручњак.

– Наводњавањем, посебно у сушним годинама, приноси се могу повећати сто одсто и више и остварити две жетве – подвукао је Симић.

Како истиче, система за наводњавање великих површина у Поморављу, Ресави и Левчу нема.

– Осамдесетих година прошлог века имали су их Пољопривредно добро „Добричево“ код Ћуприје, „Први мај“ Свилајнац, АИК Јагодина, Фабрика шећера Ћуприја и још неки. Сада тога нема, све је разнесено, покрадено. На парцелама АИК-а, остали су бунари али се не зна у каквом су стању – истакао је Симић.

Пољопривредни стручњаци подсећају на пројекте које су радили стручњаци Министарства пољопривреде 2012. и ранијих година, а односе се на „локално наводњавање у долини Велике Мораве“.

Реализација тих пројеката, међутим, никако да почне, додају они.

Уз смањење количине падавина ситуацију још тежом чине високе температуре ваздуха, све више тропских дана лети и недовољне резерве зимске влаге.

Готово идентична ситуација је у целој Србији, можда нешто израженија у северном Банату, Тимочкој крајини и на југу Србије.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Стефановић одбио да одговори на питање о умешаности свог оца у криминал у вези купопродаје хотела „Шумадија“

0 (0) Министар полиције Небојша Стефановић одбио је да одговори на питање Н1 о умешаности …

Петнаестак криминалаца са фантомкама, секирама и палицама демолирали улаз хотела „Шумадија“, претходили преговори око продаје које је водио отац Небојше Стефановића

0 (0) Петнаестак крупних момака, са фантомкама на глави, секирама и палицама су полупали и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *