Друштво

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

На јуче и прекјуче одржаном састанку у Сарајеву окончана је расподела непокретности бивше Југославије између држава наследница.
Договором држава сукцесора бивше СФРЈ Србији су додељени објекти амбасаде у Копенхагену, као и део амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију и стан у Трсту, док ће са БиХ и Северном Македонијом делити амбасаду/резиденцију у Ла Пазу, главном граду Боливије.
На овај начин у потпуности је окончана расподела непокретности бивше СФРЈ из Додатка Анекса Б Споразума о питањима сукцесије у географским региону Организације за економску сарадњу и развој и Латинској Америци и Кариби, кажу за Танјуг у Министарству спољних послова после састанка.
Иначе, 20. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ – спровођење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије, одржан је у Сарајеву 13. и 14. септембра.
Састанку су присуствовали овлашћени представници свих држава, сукцесора бивше СФРЈ – из БиХ Бакир Садовић, Хрватске Петар Узоринац, Северне Македоније Борчо Дамјанов, Словеније Јожеф Дрофеник и из Србије Славица Јелача.
Дневни ред је обухватио низ актуелних тема у процесу расподеле дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, а састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука о расподели десет непокретности бивше Југославије.
Србији су овом расподелом додељени објекти амбасаде у Копенхагену, део амбасаде и помоћни објекат у Њу Делхију, стан у Трсту, док ће са БиХ и Северном Македонијом делити амбасаду, резиденцију у Ла Пазу.
Такође, отписане су две непокретности за које је, након провере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше Југославије.
Постигнут је и коначан договор у вези са поделом земљишта у оквиру физичке поделе дипломатског комплекса бивше СФРЈ у Бразилији, а договорена је и физичка подела дипломатског комплекса у Њу Делхију.
Верификована је и ажурирана листа уметничких дела, која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше државе, о чијем фактичком стању нема података, која ће се упутити Интерполу ради потраге и предузимања даљих мера из њихове надлежности.
У Министарству спољних послова додају да је састанак у Сарајеву протекао у конструктивној и радној атмосфери а да је, упркос комплексности процеса сукцесије, компромисно остварен заједнички напредак и донете значајне одлуке.
Наредни, 21. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше Југославије, одржаће се до средине следеће године у Загребу.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!