fbpx

Због лопова из СПС-а већ у новембру фалиће 38 лекова

0
(0)

Београд — Након што су им блокирани рачуни, у „Галеници“ страхују да ће дефицитарност бити све већа и да би могла да нестану 172 лека, пишу Новости.

Ако држава не помогне „Галеници“ следећег месеца у апотекарским рафовима неће бити 38 лекова овог произвођача. То није најгори могући сценарио. У „Галеници“ страхују да ће, ако их пусте „низ воду“, дефицитарност бити све већа и да би могла да нестану 172 лека, додају Новости.

Рачун фабрике лекова, која за порезе дугује око 200 милиона динара, блокиран је 27. септембра. 

„Обим производње је овог месеца чак 80 одсто мањи од планираног. Ако нам држава не помогне, у новембру ће бити још мањи“, наводи извор Новости из „Галенике“. 

Мр Милана Дучић из Апотекарске установе Београд рекла је том листу да нема само „тиворала“ за регулацију рада штитне жлезде и „даматона“ за терапију периферних васкуларних обољења. 

У Министарству здравља кажу да прате ситуацију и да није било нових пријава несташице лекова ове компаније на тржишту. О трошку здравственог осигурања издаје се 128 лекова из „Галенике“. 

„У фармацеутској индустрији постоје процедуре и сировине не могу да се набаве преко ноћи“, објашњава саговорник Новости. „Ове године планиран је обим производње од 80 милиона евра, али ће бити мањи. Верујемо да држава неће дозволити да пропаднемо“, додаје он. 

Пре него што је 1991, када је продата Милану Панићу, постала прва фирма у Србији која је приватизована, „Галеника“ је обезбеђивала чак 40 одсто потреба нашег тржишта. Прошле деценије – 20 одсто. 

„У последње две године пали смо испод 10 одсто. Страни произвођачи, и фармацеутске куће које у Србији раде само паковање лекова региструју велики број лекова који су директна паралела ‘Галеникиним’. Ми смо и ове године добили европски ГМП за таблете и капсуле, што нам отвара страна тржишта, али бојимо се да без помоћи државе нећемо моћи успети“, каже извор Новости из „Галенике“ 

У Републичком фонду за здравствено осигурање свесни су да би дужа блокада рачуна „Галенике“ могла да угрози снабдевање. „Купићемо све што ‘Галеника’ произведе“, изјавио је недавно директор РФЗО Момчило Бабић. 

У „Галеници“ кажу да следећег месеца прети несташица „дексазон“ ињекција, „флунирин“ капсула, „хепарин“ ињекција, ОХБ12 ињекција, „тиворал“ таблета за регулацију рада штитне жлезде, „орважила“ за инфузију, „лометазида“ за избацивање течности, као кардиолошке терапије која се масовно користи: „пропранолола“, „пронизона“, „прилазида“…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредна банда и на лажним изборима без праве опозиције краде и купује гласове, прети, бије, уцењује

5 (4) Све већи број неправилности и инцидената бележи се на биралиштима широм Србије, а …

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

3 Коментара

  1. daBOGda njima trebali bas ti lekovi, sramota!Sloba se prevrce u grobu!

  2. Eto to je tako! I gde god budu izbori-rezultat isti! Narode srpski sta to znaci??? Neko nije legitiman! Ili narod ili izbori???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *