Због лоше откупне цене, шљива за ракију

Због лоше откупне цене, шљива за ракију

0
(0)

У РЕКОВАЧКОЈ општини почела је берба шљива и купина. Произвођачи шљиве нису задовољни откупном ценом шљиве, коју хладњачари плаћају од 13 до 15 динара по килограму, па ће од ње правити ракију. Што се тиче купине, тренутно је добра само цена купине сорте лох нес, која се креће од 170 до 220 динара, али је и она почела да пада, док се цена осталих сорти још увек не зна.

Због лоше откупне цене, шљива за ракијуДраган Миленковић из Рековца, који има осмогодишње засаде шљиве ранке на два хектара и стенлејке на хектар, каже да је прошле године цена од 40 динара по килограму била добра, али је род много подбацио, па није било зараде, а сада се чачанска родна откупљује по 15 динара по килограму, што је чист губитак.

– Цена осталих сорти још није позната. Због тога ћу од целокупног рода да испечем ракију. И опет ћу да будем у неизвесности, јер ни ракија нема цену, а питање је и када ћу да је продам. Имамо два хладњачара, али ни они не смеју да лагерују, јер не знају да ли ће да продају. Ушли смо у зачарани круг из ког нема излаза. Решење је само да дође хладњачар, директни извозник, а могла би и држава озбиљно да се позабави овим проблемом – каже Миленковић.

Он додаје да би откупна цена шљиве минимално требало да буде 30 динара да би воћари имали неку зараду.

– Штета је огромна. На сваки хектар шљиве морамо да уложимо око 1.000 евра у резидбу, фрезирање, ђубрење и неколико прскања – оцењује Миленковић.

И његов суграђанин Драган Матић, који стенлејке има на пет ари, размишља на исти начин. Иста шљива се пре три-четири године продавала за 40 динара по килограму, па је било зараде. Сада ће, каже, шљиве да обере, спакује у каце и испече неки литар ракије.

Драган Матић у свом купињаку

Због лоше откупне цене, шљива за ракију

– Мало сам зарадио на купини лох нес, коју сам већ неколико пута продавао у Орашју и Течићу по цени од 170 и 220 динара по килограму. Нажалост, цена је већ пала на 150 и 170 динара по килограму. То је већ слаба рачуница. Ако падне на 120 динара, то је чист губитак. Много смо уложили док смо подигли стубове и жицу, и купили систем за заливање – вели Матић, који оцењује да ће имати око 1.000 килограма купине.

Због лоше откупне цене, шљива за ракију

РУСКО ТРЖИШТЕ УНОСНО, АЛИ РОД ЛОШ

ПОМОЋНИК председника општине Рековац Ђорђе Станојевић наводи да је купина у општини засађена на око 200.000 хектара, а шљива на 1.170 хектара.

– Купина за руско тржиште откупљује се по цени од 170 динара по килограму, али киша омета бербу, док откупна цена хладњачара још није позната. Шљива за исто тржиште се откупљује за 30 динара по килограму, али пошто је квалитет веома лош, не може да се прода. Хладњачари је откупљују од 13 до 15 динара по килограму – вели Станојевић.

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

5 (3) Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је да су …

Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

4.6 (5) Иако су купине у Ваљеву откупљиване по цени од 80 до 100 динара …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend