ХРЛЕ У ЕВРОПУ: Пештерска села напола празна

ХРЛЕ У ЕВРОПУ: Пештерска села напола празна

0
(0)

СА аутобуске станице у Новом Пазару, ових дана, пут Немачке, Аустрије, Шведске, Данске, Белгије, Луксембурга и других европских земаља свакодневно одлази по десет, а некада и више препуних аутобуса. Становници Рашке области листом хрле у земље Европске уније у нади да ће наћи посао и зарадити за бољи живот.

Нико не води тачну евиденцију о томе колико је ове године људи отишло а колико их се вратило, али је извесно да су многа села на Пештеру преполовљена, да је у Новом Пазару, Сјеници и Тутину пуно празних кућа и да је у школама све мање ђака.

– Чекао сам посао десет година, напунио сам 32, а наде да се запослим нема. У Луксембургу имам сестру, сместићу се код ње, једно време радићу на грађевини, а у међувремену ћу покушати да добијем неки бољи посао и стални боравак – каже Митхат Шкријељ, професор информатике из околине Тутина, кога је родбина управо испратила у Луксембург.

У Новом Пазару посао чека око 25.000 незапослених, махом младих, међу којима је и много њих са факултетском дипломом, а има и магистара и доктора наука, лекара, инжењера, професора…

– Већина исељеника одлази легално. Многи заврше курс немачког па тек потом крећу на пут. Неки се врате, а знатан број њих ипак остаје, јер се покажу као добри радници – истиче Кадрија Мехмедовић из удружења „Реинтеграција“, које помаже овдашњим људима да легално оду у Европу и тамо добију посао.

У Новом Пазару већ се осећа недостатак квалификованих мајстора. Ако се такав тренд настави, за коју годину у овом граду неће бити молера, керамичара, електричара, лимара…

ЛАКШЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ

– У ЕВРОПИ живи и ради више од 50.000 људи из нашег краја, и они углавном повлаче своју родбину. Наруку им иде то што су неке европске земље, а посебно Немачка, знатно поједноставиле долазак и запослење држављана Србије – наглашава Кардија Мехметовић.

М. НИЋИФОРОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рашка: Јубилеји у Петровој цркви

Рашка: Јубилеји у Петровој цркви

5 (1) Бисер рашких средњовековних светиња са Унескове листе светске културне баштине – црква светих …

Помор рибе у Рашки и Ибру

Помор рибе у Рашки и Ибру

5 (2) Рибочувари и инспектори Водопривреде потврдили да је у реци Рашки дошло до помора …

Један коментар

  1. zar gurbet car ne rece da ovde sve napreduje i da ljudska prava postuje.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend