Због ниске откупне цене овогодишњи род кајсије завршиће у ракији

Због ниске откупне цене овогодишњи род кајсије завршиће у ракији

БЕРБА кајсија у чачанском крају је у пуном јеку, али произвођаче мучи то што се још не зна колика је откупна цена овог воћа. Поједини хладњачари плаћају за килограм овог воћа 30 динара, што је за пет динара мање него лане, а дупло ниже него претпрошле године, када се за килограм кајсија плаћало од 50 до чак 60 динара.

– Откупљујемо кајсије по 30 динара, али немамо информацију да ли ће се цена мењати. То ће највише зависити од купаца. Кајсија на нашем тржишту највише иде у дестилерије, за прављење ракије – рекао нам је Борис Петровски из фирме “Супер фрут” из Миоковаца, места чувеном по производњи овог воћа.

Купци су, по речима нашег саговорника, прошле године купили велике количине кајсије, тако да им ове године неће много требати. Продаја тешко иде, јер нема великог интересовања за веће количине код купаца.

Ове године хладњачари откупљују и мале количине стоне кајсије, које углавном завршавају у домаћим продавницама. Они тврде да је квалитет лошији, јер је било доста кише, што се одразило на плод, па захтевно руско тржиште не жели такву кајсију. Стона касјија ће, надају се произвођачи, достићи цену и до 100 динара по килограму, али тек пошто мало одлежи у хладњачи.

– Ове године је род мањи за око 20 процената у односу на лане. Откупна цена индустријске кајсије није задовољавајућа – казао нам је Југослав Лазовић, један од највећих произвођача у чачанском крају, који под кајсијом има хектар и по земље.

– Проблем је што се произвођачи не удружују у задругу, а на тај начин бисмо продавали робу на једном месту, а не на стотину, као сада. Поред тога морала би да се укључи и држава, која би диктирала правила игре.

РОД ПОДБАЦИО

ПРОИЗВОЂАЧ Стеван Милосављевић из Миоковаца каже да се у овом месту, центру српске кајсије, за разлику од претходних година, овог лета неће моћи набрати више од 80 вагона.

– У неким воћњацима прошле године где је било око 500 вагона, сад нема ни 500 килограма. Град је убрао своје, а нама шта и колико остане – рекао је Милосављевић.

В. ИЛИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Климатски закони" вештачки напумпали цену транспорта и изазвали повећање цена и несташицу роба

“Климатски закони” вештачки напумпали цену транспорта и изазвали повећање цена и несташицу роба

Затварања земаља због ширења вируса корона у протекле две године довели су до оштрог пада …

Талибани забранили производњу мака, скочила цена опијума и хероина

Талибани забранили производњу мака, скочила цена опијума и хероина

Талибански лидери (терористичка организација забрањена у Русији), који траже признање међународне заједнице након што су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *