Због раста инфлације референтна каматна стопа на 10,50%

0
(0)

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је данас референтну каматну стопу за четвртину процента на 10,50 одсто, јер се у наредном периоду очекује даљи раст инфлације због раста цена хране проузроковане лошом пољопривредном сезоном, увозних и регулисаних цена, као и ниске прошлогодишње базе, саопштила је НБС

„Имајући то у виду, као и повећање премије ризика земље, како би смањио инфлаторне притиске и превентивно деловао на инфлациона очекивања, Извршни одбор је одлучио да повећа референтну стопу“, наведено је у саопштењу.

Међугодишња инфлација се у јуну приближила горњој граници дозвољеног одступања од циља, а свој максимум би требало да достигне у првој половини 2013, а затим започне повратак ка циљу.

Извршни одбор је истакао да ће степен рестриктивности монетарне политике у наредном периоду зависити од динамике фискалне консолидације, кретања цена хране и развоја ситуације у међународном окружењу.

На данашњој седници Извршни одбор је разматрао и усвојио августовски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у среду 15. августа.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће се донети одлука о референтној каматној стопи одржаће се 6. септембра.

Референтна каматна стопа има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне каматне стопе, пошто се висина основних каматних стопа на новчаном тржишту утврђује према висини те каматне стопе.

То је стопа по којој НБС продаје благајничке записе пословним банкама уз обавезу да ће их откупити за 14 дана.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС: Одлагање отплате кредита најмање 90 дана

5 (2) Народна банка Србије увела је мораторијум на отплату кредита током трајања ванредног стања, …

УДАР ДРЖАВЕ НА ДИЈАСПОРУ: Велики порези за све који примају новац из иностранства, хиљаде људи стрепи за своја радна места

4.4 (42) Међу онима који ће се наћи на удару су запослени у бројним транспортним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend