fbpx

Железнице: Нема зајма, има пенала

0
(0)

„ЖЕЛЕЗНИЦЕ Србије“ платиле су у претходне три године Европској банци за обнову и развој пенале и провизије у износу од око два милиона евра. Ово предузеће, наиме, до данас није повукло два кредита од укупно 200 милиона евра за набавку електромоторних возова и вишесистемских локомотива, модернизацију пруга на Коридору 10 и пружну механизацију.

Тиме је, како каже Драгољуб Симоновић, генерални директор „Железница Србије“, предузећу нанета велика штета и ново руководство ће утврдити разлоге и покренути питање одговорности.

Према Симоновићевим речима, „Железнице Србије“ потписале су у мају 2009. године са ЕБРД уговор о зајму од 100 милиона евра за набавку вишеделних електромоторних возова. Средства су постала оперативна у марту 2010. године, али српске железнице нису успеле скоро пуне три године да спроведу тендерску процедуру. Само по том основу на неповучена кредитна средства плаћене су казне готово 1,6 милиона евра.

Са ЕБРД потписан је 15. септембра 2010. још један уговор о зајму од 100 милиона евра, намењеном за модернизацију пруга на Коридору 10, као и за набавку вишесистемских електролокомотива и пружне механизације. Иако су та средства постала оперативна још 5. јула 2011. године, српске железнице нису успеле да реализују ни овај кредит.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Секташ кења бајке о економском расту а за осам година власти задужио земљу за преко 15 МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

3 (6) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је апсолутно сигуран да ће …

Ребалансом буџета предвиђено огромно задуживања државе за нових 6.5 милијарди евра

5 (1) Из Фискалног савета упозоравају да још није познато колико ће да траје епидемија, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *