fbpx
фото: Танјуг

ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Очекује се око 2,6 милиона тона пшенице

0
(0)

ОВОГОДИШЊА жетва у Србији приводи се крају, и до сада је са њива скинуто више од 80 одсто пшенице.

За разлику од претходне две године, зрно је много квалитетније, а очекује се да ће род бити око 2,6 милиона тона. За потребе Србије довољно је 1,5 милиона тона, имамо и прелазне залихе од око 500.000 тона, што значи да ће пшенице бити и за извоз.

Према речима Вукосава Саковића из Удружења „Жита Србије“, у Војводини је пожњевено око 90 одсто, а у централној Србији око 70 одсто ове житарице. Род је онакав какав су и очекивали, а када је реч о приносу, ова година ће бити упамћена по великом распону. По хектару, од три до девет тона.

– Када је реч о приносима, они су прилично неуједначени – истакао је Саковић. То је последица сорти, агротехнике, временских услова и квалитета земљишта. Због тога би пољопривредници требало да поведу више рачуна о томе шта сеју и како то раде. Пшеницом се тренутно тргује по цени између 17 и 18 динара између компанија, у зависности од квалитета и места продаје. Пољопривредни произвођачи добијају од својих купаца од 18 до 19 динара по килограму.

Овом ценом пољопривредници, међутим, нису задовољни, иако је, како каже Саковић, она виша у односу на међународне цене.

– То само говори да ће наша цена морати да се снизи или да ће, неким чудом, она „отићи горе“ на међународном тржишту – сматра Саковић. – Код извоза на Дунаву, за баржу, најквалитетније зрно кошта 155 евра по тони. За произвођача је то цена од 147 евра по тони, када се одузму трошкови извоза. У Констанци је 175 евра по тони, али су трошкови превоза око 20 евра.

ДОБРА ГОДИНА

ПРОЛЕЋНИ усеви тренутно изгледају одлично, а временске прилике су повољне. Кукуруз се налази у фази оплодње, па је битно да у наредних неколико дана не буде висока температура и да не дува врућ ветар. Уколико се то оствари, биће ово изванредна година, нарочито за кукуруз, који би могао да обори рекорд у приносима – каже Саковић.

Ј. СУБИН, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *