фото: ЕПА/Георги Лицовски

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

3.9
(7)

Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије да ће у наредној години бити неопходна контрола раста пензија и зарада у јавном сектору, где би и замрзавање било оправдано, наводећи да он сматра да би и са пензијама требало нешто учинити.

Не могу да се сетим да Фискални савет у некој крупнијој ствари није био у праву са својим констатацијама и дијагнозама, тако да и сада мислим да је то упозорење сасвим умесно, рекао је Маџар за Данас.

Ја бих и мало заоштрио и рекао да ће нешто морати и са пензијама да се уради, иако сам и сам пензионер, јер ће велики број запослених остати или без плате или на минималцу, упозорио је он.

Предстоји нам један период, сматра Маџар, у коме ће дохоци запослених значајно опасти у односу на пензије и са становишта друштва као целине, то није добар облик неравнотеже.

– У крајњем случају, треба поступити по препорукама Фискалног савета, али ипак нисам сигуран да ће то бити довољно и да неће морати да се иде и мало драстичније у контролу свих доходака, укључујући и пензије. Све зависи од тога колико ће овај вирус беснети. Ако он настави своју активност и после јесени и задре у зиму, онда ће вероватно морати и нешто драстичније да се предузима него што то предлаже Фискални савет – предочио је Маџар у изјави Данасу.

Фискални савет Србије оценио је у својој анализи да држава више нема толико расположивих ресурса за снажну интервенцију јер се нерационално задужила за више од 600 милиона евра због исплате од 100 евра свим пунолетним грађанима.

У ову годину држава је и иначе је ушла са увећаним јавним дугом због неумереног повећања зарада у јавном сектору од око 10 одсто, оценио је Фискални савет анализирајући ефекте здравствене кризе на фискална и економска кретања у овој и наредној години.

Наглашено је да ће у наредној години бити неопходна контрола раста пензија и зарада у јавном сектору где би и замрзавање било оправдано јер се очекује да ће дефицит државе износити рекордних седам одсто БДП, а требало би га свести на два одсто како би се спречио раст јавног дуга који ће и иначе на крају ове године премашити 60 процената БДП.

Фискални савет је упозорио и да ће по свему судећи пад БДП износити три одсто, али уколико се криза са епидемијом продужи, може се очекивати и минус од пет процената, при чему би без посла могло да остане између 30.000 и 50.000 људи.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

2 Коментара

 1. Evo ga prvi deo uvoda u psiholosku pripremu za smanjenje penzija. Opet. Udri po najnemocnijima.
  Tako je bilo i 2014, pa potrajalo do 2018.
  A to sto se prvorodjeni zaduzio, pa isplacivao po 100 evra, to je bilo iskljucivo u funkciji politickog marketinga pred izbore. Uopste nije morao, ionako se birao sam sa sobom!
  Dakle, za zaradjene penzije – nema, a za metro – ima!
  Boze, da li je moguce da si nas definitivno napustio i ostavio da pocrkamo, ako ne od Korone, ali od samovolje vlastodrsca – svakako!!!

  • Opljačkan penzioner

   Ja sam napisao pre 3-4 meseca na fejsu šta ću uraditi ako mi ovaj opet proriv Ustavno uzme deo moje lične svojine po Ustavu Srbije, prošli put mi je za 4 god. oteo preko390 000 din od moje penzije za 4 god.tužio sam otimače sudu, ali oni ne smeju zna se od koga da donesu drugostepenu presudu već 2 godine, ako sada „neko“ opet pokuša d a mi otme moju ličnu svojinu neće mi trebati sud, celog radnog veka sam se noseći uniformu borio protiv ubica, narkomana, onih koji su kršili Ustav i zakone Srbije, ne mogu da se oomirim sa time da sada neko krši Ustav i nikome ne odgovara za nepoštovanje Ustava, jedva čekam……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend