ЗОРАНА ПЉУНУЛА НА ЗАКОН: Михајловићева на муфте легализује стан на Дедињу!

0
(0)
БЕОГРАД – Ватрени заговорник легализације Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, сама себи је прибавила сагласност за легализацију стана од 118 квадрата који је бесправно изграђен на Дедињу.

Она је стан у изградњи у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, бившем Булевару мира, купила од инвеститора 1998, у време када је радила у „Електропривреди Србије“.

Потпредседница Владе је надзидала и доградила постојећу зграду без дозволе, а онда је 2010. године поднела захтев за легализацију у општини Савски венац који је затим прешао у надлежност градског секретаријата за легализацију.

– Међутим, пошто се њена илегална градња налази у подручју културног добра од изузетног значаја, односно у културно-историјској целини Топчидер, легализација није била могућа према тадашњем Закону о планирању и изградњи. Наравно, у сваком закону постоји рупа, па је министарка открила да је легализација на тој локацији ипак могућа, али ако је одобри Републички завод за заштиту споменика културе – наводи саговорник Курира упознат с целим случајем.

Када је то открила, наставља он, све је било лако. Због тога што је реч о градњи у подручју културног добра од изузетног значаја предмет је у марту 2014. из градског секретаријата пребачен у надлежност Министарства грађевинарства. Зорана Михајловић је постала потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства априла 2014, а већ крајем 2014. исто министарство је затражило сагласност Републичког завода за више десетина објеката бесправно изграђених у подручју културног добра од изузетног значаја, а међу њима је и стан министарке Михајловић.

– Републички завод је врло брзо одговорио да је могућа легализација свих наведених објеката, па и министаркиног. Тиме је отворен пут да се ови објекти легализују према Закону о озакоњењу, који је ватрено најављивала и нешто касније и омогућила његово доношење – наводи наш саговорник.

Миле Антић из Мреже за реституцију каже за Курир да је потпредседница Владе купила стан који је бесправно изграђен.

– И то не испод моста или у Калуђерици, неки кућерак, него стан на Дедињу. Још је горе што је та зона настала тако што је отето земљиште приватних власника после Другог светског рата. Она је у директном конфликту интереса – неко ко има бесправан објекат је толико активан у промоцији Закона о озакоњењу! Тај закон не одговара обичним људима, него онима који су највише градили, а то су државне фирме и повлашћени појединци који су зидали на изузетно профитабилним местима од којих је једно Дедиње – јасан је Антић. Из Републичког завода за заштиту споменика културе најавили су одговоре овим поводом.

ОДГОВОР  Зорана тврди да закон важи и за њу
МОЈ ПРОБЛЕМ ТРАЈЕ ВЕЋ 18 ГОДИНА!

Министарка Зорана Михајловић истакла је за Курир да је стан у згради на Топчидеру купила пре 18 година – 1998. године, својим новцем који је до тада зарадила.- Међутим, инвеститор пет година после тога није завршио ову зграду, ни мој стан, нити је уредио папире, већ су сви купци морали да додају још новца како би могли да се уселе. Према ранијем закону о легализацији, сви станари из моје зграде и још 47 објеката у околини, поднели смо захтев за легализацију. Али како се катастарске парцеле налазе у заштићеној културно-историјској целини Топчидер, да бисмо легализовали станове које смо уредно платили и једва их дочекали, морали смо да добијемо сагласност и Републичког завода за заштиту споменика – наводи она и истиче да је управо због тога „као главна институција за поступање надлежно Министарство грађевинарства“.- Напомињем да у тренутку кад је захтев за легализацију упућен – 7. марта 2014 – нисам била на челу овог министарства. Да је све по закону, показује и то да су стручне службе министарства које данас водим тражиле 7. 11. 2014. од власника свих 48 објеката, па и од мене, допуну документације. Нешто касније, 30. децембра исте године, добијена је сагласност Републичког завода за заштиту споменика да се ови објекти могу легализовати. Али ни тада није било све готово. Иако је од одлуке завода прошло више од годину и по дана, још нисам легализовала објекат. По новом закону о озакоњењу, морам да доставим доказ о одговарајућем праву на грађевинском земљишту. И тек тада ћу моћи да завршим легализацију стана. Наравно, сву документацију сам спремна у свако време да ставим на увид јавности – каже она.

Транспарентност Србија
КОГА ЈЕ ПИТАЛА?

Немања Ненадић, директор Транспарентности Србија, каже да постоје одредбе у Закону о Агенцији за борбу против корупције и у Закону о општем управном поступку које се односе на ову ситуацију:- Функционер, односно службено лице, пре него што узме учешће у неком предмету у ком има приватни интерес, мора да обавести претпостављене и агенцију да има сумњу о постојању сукоба интереса. Сада је питање да ли је она неког обавестила о томе.

Курир

Фото: Дадо Ђилас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend