Европа

2013 као година ужаса у еврозони док ће 2014 бити комбинација ужаса, терора и хорора

Незапосленост у 17 држава еврозоне износила је више од 17 одсто, што је највиша икада измерена вредност од постанка ове заједнице држава.

 

Финансијска и дужничка криза, оставиле су траг првенствено на пољу рада, пренео је Дојче Веле. ЕУ у 2013. години није учинила много на пољу сузбијања незапослености међу младима.

Ову годину многи аналитичари називају годином ужаса у погледу ситуације на тржишту рада у ЕУ.

Овим проблемом посебно су погођене земље на југу Европе као што су Португалија, Шпанија, Италија и Грчка.

Посланик грчког парламенти Константинос Карагкоунис је недавно оценио да је ситуација у његовој земљи у погледу незапослености једноставно катастрофална. “У Грчкој се дешава права хуманитарна катастрофа. Незапосленост је огромна, она износи око 27 посто, незапосленост међу младима је око 60 посто. Ово је за нас сасвим нова ситуација, али знам да је и у другим земљама слично. Шпанија има сличне проблеме”, изјавио је грчки политичар.

Према оцени председника Европске комисије Олија Рена, земље еврозоне би следће године полако требало да почну да излазе из кризе, а њихове привреде би требало да забележе понован раст. “Али, на тржишту рада ово побољшање за сада се неће примећивати”, додао је Рен. Број незапослених би и наредне године требало да остане на овогодишњем нивоу.

Многобројни састанци министара и шефова влада до сада нису уродили плодом када је реч о смањењу броја незапослених међу младима испод 25 година. “Овај проблем се не тиче само младих већ и њихових породица и родитеља. Друштво које има довољно средстава за спас валуте и финансијских институција, требало би да је у стању да младима пружи дугорочну и веродостојну шансу”, упозорио је председник Европског парламента, немачки политичар Мартин Шулц. Истраживање Европског завода за статистику, Евростатата упозорило је на опасност од сиромаштва у Европи која је драстично порасла.

Једна четвртина Европљана, око 125 милијона особа, погођена је сиромаштвом или јој оно прети. Шефови влада и држава еврозоне одлучили су да у борбу с незапосленошћу младих да уложе додатних шест милијарди евра, првенствено у додатна образовања и квалификације.

Али овај новац, како је планирано, добиће само оне регије где незапосленост младих износи 25 одсто, тако да се овај проблем решава само местимично.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је на претходном састанку шефова влада и министара рада упутила апел земљама чланицама, са највећом стопом незапослености, да хитно уведу реформе на тржишту рада како би решиле своје проблеме. Наредни састанак на врху шефова влада и министара рада земаља чланица еврозоне с темом незапослености најављен је за крај марта следеће године.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!