5Г у Србији: Аукција планирана за другу половину 2020.

4
(1)

Београд — У свим секторима информационих технологија бележи се раст, а на тржишту послује 2.349 ИТ предузећа која појединачно имају годишњи приход већи од милион динара.

На отварању дводневне, шесте регионалне бизнис и ИТ конференције БИЗИТ, Милан Добројевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација рекао је да се број ИТ предузећа повећао за 8,6 одсто у односу на претходну годину.

Нагласио је да је само у првих осам месеци основано 229 нових програмерских фирми што је, додаје, више него икада пре у једној години.

Kако је рекао, ИТ тржиште расте стопом од 10,2 одсто годишње и тренутна вредност је 538,5 милиона евра, док на телекомуникационом тржишту приходи износе 198 милијарди динар,а што је такође рекордна вредност, и за 3,9 одсто су већи него претходне године.

Добројевић, који је руководилац групе за развој дигиталне агенде у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, навео је да је укупан износ ИТ инвестиција у 2018. години био 452,7 милиона евра и нагласио да су кадрови кључна ствар за развој.

Он очекује да ће увођење обавезног предмета информатика у пети разред основне школе и информатичких одељења у основне и средње школе доста допринети да буде више студената у овој области. Kаже да расте број бруцоша који се уписују на ИТ програме на факултетима и да их је ове године 9.747 спрам 5.523 колиико их је било 2012. године.

„То је скок од неких 76,5 осто за шест година“, рекао је Добројевић, али и навео да то није довољно и да се мора радити на томе да их има још више.

Навео је да су програми преквалификације дали добар резултат, као и да је у плану скоро доношење стратегије развоја дигиталних вештина о којој је завршена расправа.

План је, каже, аукција за 5Г мреже у другој половини следеће године која ће, каже, утицати на моделе пословања и индустрији донети бројне користи.

Од развојних пројеката који су планирани издвојио је два која су на листи највиших приоритета Владе Србије, а то су дигитализација образовања и покретање програма подршке државе инвестицијама у оптичку инфраструктуру у руралним пределима.

Поручио је да живимо у времену у коме дигитализација представља „бити или не бити“ и навео да у Србији 73,4 одсто грађана користе интернет услуге. Сви млади између 16 и 24 године користе интернет, као и више од 90 одсто грађана у катергорији до 54 године, а 99,3 одсто предузећа у Србији користи интернет, навео је Добројевић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

2 Коментара

  1. Наша премијерка(Чуј премијерка!Је.и га, тако се води оно што се нађе свуда где се ради о парама) тврди да требамо да будемо срећни што СУ ПРИСТАЛИ ДА КОД НАС ИНСТАЛИРАЈУ 5Г.
    Ми знамо нешто друго:немачка ће да наплати провајдерима предо 30 милијарди евра!!! што ће да им уведу 5Г.
    Где су паре добијене од 5Г???
    Где је ту брат Игор?

    2, 3, 4 или 5Г, они нас разје.аше начисто.

  2. Taj 5g prži kao mikrotalasna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend