Свет

Почиње ера слабљења долара, месечно ће се „спаљивати“ и до $50 милијарди

БЛИЖИ се крају ера слабог долара. Све указује на то да ће курс америчке валуте у најскорије време почети видљиво да расте.

Експерти истовремено наглашавају да ће почети да се смањује и количина долара у оптицају. То би могло да буде објављено након наредне седнице врха америчког Система федералних резерви.

Биће, заправо, реализована замисао Комитета за отворена тржишта да се преко слабљења долара и смањивања доларске масе почну „спаљивати“ дугови у САД који су са упумпавањем долара у америчку економију након 2008-ме надували не само берзанске индексе него и унутрашње дугове у САД.

У првој етапи „спаљивања“ планирано је „уништавање“ по 10 милијарди долара месечно, а потом ће месечна норма бити подигнута до 50 милијарди долара.

Комисија је одлуку о овоме донела још у јулу и апсолутном већином гласова. Њена намера је испумпавање сувишних долара који су довели и историјских максимума на америчким берзама: индекс S& P500 од новембра је „тежи“ 16 одсто.

Систем федералних резерви је од 2008-ме упумпао око 3,5 трилиона долара. Тако се америчка економија суочила са поплавом бесплатног новца.

„Спаљивање“ ће захватити добар део тог новца. У тој функцији биће и одлука Министарства финансија САД да веома повећа емисију дужничких „папира“ до краја 2017-те.

Претпоставља се да ће тај „усисивач“ од октобра до Нове године повући са финансијских тржишта 501 милијарду долара.

Све ово ће погодити – земље у развоју, а не америчке компаније!

Банка JP Morgan је већ проценила да ће Систем федералних резерви за наредне три године испумпати 2,2 трилиона долара, а то ће довести бекства капитала из земаља у развоју од $220 милијарди.

Директор Института за међународне финансије Сони Гибс израчунао је да ће сваки долар који Американци повуку из оптицаја на овај начин смањити доток капитала у земље у развоју за 10 центи.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!