Почиње ера слабљења долара, месечно ће се „спаљивати“ и до $50 милијарди

0
(0)

БЛИЖИ се крају ера слабог долара. Све указује на то да ће курс америчке валуте у најскорије време почети видљиво да расте.

Експерти истовремено наглашавају да ће почети да се смањује и количина долара у оптицају. То би могло да буде објављено након наредне седнице врха америчког Система федералних резерви.

Биће, заправо, реализована замисао Комитета за отворена тржишта да се преко слабљења долара и смањивања доларске масе почну „спаљивати“ дугови у САД који су са упумпавањем долара у америчку економију након 2008-ме надували не само берзанске индексе него и унутрашње дугове у САД.

У првој етапи „спаљивања“ планирано је „уништавање“ по 10 милијарди долара месечно, а потом ће месечна норма бити подигнута до 50 милијарди долара.

Комисија је одлуку о овоме донела још у јулу и апсолутном већином гласова. Њена намера је испумпавање сувишних долара који су довели и историјских максимума на америчким берзама: индекс S& P500 од новембра је „тежи“ 16 одсто.

Систем федералних резерви је од 2008-ме упумпао око 3,5 трилиона долара. Тако се америчка економија суочила са поплавом бесплатног новца.

„Спаљивање“ ће захватити добар део тог новца. У тој функцији биће и одлука Министарства финансија САД да веома повећа емисију дужничких „папира“ до краја 2017-те.

Претпоставља се да ће тај „усисивач“ од октобра до Нове године повући са финансијских тржишта 501 милијарду долара.

Све ово ће погодити – земље у развоју, а не америчке компаније!

Банка JP Morgan је већ проценила да ће Систем федералних резерви за наредне три године испумпати 2,2 трилиона долара, а то ће довести бекства капитала из земаља у развоју од $220 милијарди.

Директор Института за међународне финансије Сони Гибс израчунао је да ће сваки долар који Американци повуку из оптицаја на овај начин смањити доток капитала у земље у развоју за 10 центи.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин: Русија и Кина за коришћење националних валута (видео)

0 (0) Русија и Кина се залажу за употребу националних валута у наруџбинама у условима …

Ердоган позвао свет да стави тачку на доминацију америчког долара

0 (0) * Наступивши на бизнис-форуму у Бишкеку, главном граду Киргизије, оценио – имајући у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend