Србија

Напредни лопови отимају и аеродром у Нишу због Француза

Викенд у Нишу обележили су протести. Око 1.000 грађана у центру града окупило се два дана заредом због скандалозне одлуке градске власти да се комплетно власништво и оснивачка права над међународним нишким аеродромом “Константин Велики” препусте држави.

Протест је организован путем друштвених мрежа, а окупљени захтевају гаранције да ће аеродром остати у власништву града Ниша, али и да надлежни у градској власти поднесу оставке. У јавности су се појавиле и тврдње да је одлука препуштања “Константина Великог” повезана са концесијом београдског аеродрома “Никола Тесла”.

Дејан Поповић из Независног синдиката београдског аеродрома истиче да постоје разлози за сумњу.

Стаматовић: Распродаја се наставља
Он је у писаној изјави оценио да је после, како се изразио, “насилног подржављења” нишког аеродрома једини исправни пут да се војни део те ваздушне луке врати у власништво Војсци Србије, а један део и формално уступи руско-српском хуманитарном центру:

– Изгледа да је Вучић решио да распрода све што није стигао у последњих 10 година, али и да уништи оно мало здраве економије што је преостало у Србији.

– Нажалост, упркос жељи да дођемо до појединости везаних за уговор о концесији београдског аеродрома, нисмо добили никакве информације. Мислим да је ситуација у Нишу уско повезана са концесијом. Власт каже да “Константин Велики” не послује добро јер су аеродромске таксе ниске и треба их повећати. Зашто то онда мора да ради држава, зар то не може да уради сам аеродром? Ако господа из власти мисле другачије, па нека једноставно покажу уговор, нека нас разувере и свима ће нам бити лакше – објашњава за “Вести” Поповић.

Сарадник Транспарентности Србија Златко Минић оценио је да је преузимање нишког аеродром додатни разлог да Влада Србије објави уговор са концесионаром београдског аеродрома, а посебно делове који се односе на обавезе које је она преузела.

– Ту спадају и евентуална ограничења за нишки аеродром. Не треба заборавити да је почетком године председник Александар Вучић изјавио да је “испреговарано” да Ниш, Поникве и Морава могу порасти до милион путника у следећих 12 година. Притом није разјашњено да ли се ограничење односи збирно на све аеродроме и да ли је дозвољено милион путника сваке године – навео је Минић.

Објављивање уговора треба да пружи одговор да ли влада преузимањем нишког аеродрома жели да има потпуну контролу над његовим развојем, како би омогућила бржи развој београдске ваздушне луке и избегла евентуалне пенале какве је мађарска влада својевремено плаћала концесионару.

Један од организатора скупа у Нишу, Милош Бошковић рекао је да грађани не верују изјавама градских и републичких челника да град Ниш нема пара да улаже у даљи развој и да због тога аеродром мора да пређе у државно власништво.

– Градоначелник плаши одборнике Скупштине града да ће, уколико аеродром не постане државни, град банкротирати и да неће имати за плате. Особље на аеродрому последњих дана намерно прави гужве да би показало да град није способан да управља аеродромом – рекао је Бошковић.

 

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић оценио је да је држава довела у опасност и перспективу осталих аеродрома у Србији, као што су Морава код Краљева или Поникве код Ужица.

– Како би удовољили концесионару београдског аеродрома, али и неким другим “концесионарима” општенародних добара и државним тајкунима да монополистички стичу профит без конкуренције, напредњачке распикуће експресно су преотеле аеродром у Нишу који је био у експанзији, а на шта су се, више је него очигледно, обавезали Вучић и Брнабићева потписујући са Французима или њиховим арапским стејкхолдерима тајни уговор којим је не само обезбеђен монопол сурчинској ваздушној луци и стопиран рад успешног аеродрома у Нишу, већ доведена у опасност и перспектива осталих аеродрома у Србији – навео је Стаматовић.

Ништа није поклоњено
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић објаснио је да је овом одлуком град Ниш испунио своју законску обавезу:
– Град Ниш није никоме ништа поклонио, већ је испунио уговорну обавезу према држави и Министарству одбране за земљиште преузето од војске још 2009. године. За 157 хектара земљишта аеродрома колико смо добили од Војске, град Ниш се обавезао да Министарству одбране да земљиште вредности 1,5 милиијарди динара и 21.000 квадратних метара стамбеног простора. Рок за измирење те обавезе истиче идуће године, а пошто у градском буџету нема пара за то, решење је уступање аеродрома држави.

А. Вучићевић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ništa oni ne rade zbog Francuza, Engleza ili bilo koga trećeg. Oni jednostavno naprave kombinaciju na štetu Srbije, a na dobrobit “stranog investitora” i samih sebe. Dakle, to što rade sa niškim aerodromom je u njihovom ličnom interesu, baš kao i Kontinental i Tenis i Metia…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!