Економија

Самостални сидикат Крагујевца: Да ли ће бити продужен уговор са Фијатом?

Савезу самосталних синдиката Крагујевца сматра да није добро што радници фабрике Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) још не знају да ли ће бити продужен десетогодишњи уговор између државе Србије и италијанског Фијата који истиче 29. септембра ове године.

Председник ШС Крагујевца Југослав Ристић је рекао Бети да је одлука од судбоносне важности за више од 2.000 радника и живот града Крагујевца.

Ристић је оценио да је ФЦА поред Застава оружја најважнија фабрика за функционисање града Крагујевца који без њих не би више био исти.

Он је рекао да се сви озбиљни уговори продужавају и шест месеци пре истека важења претходног, а у овом случају има доста неизвесности.

“Или се само не зна или се, пак, дешава нешто што је непланирано”, истакао је Ристић.

Према његовим речима, нови уговор са Фијатим није само економска већ и политичка одлука јер треба да се испуне услови које та компанија тражи од државе Србије.

“Очигледно су уцењивачки капацитети Фијата велики јер је свестан ситуације у Србији и граду Крагујевцу”, рекао је Рисић.

У Самосталном синдикату ФЦА потврдили су Бети да и они немају никаквих званичних информација пред датум на који је орочен уговор са ФЦА.

Председник тог синдиката Зоран Марковић рекао је да на питање шта после 29. септембра од руководства фабрике само чује одговор да се “ништа не мења”.

Марковић је казао да бар два пута недељно разговора са премијерком Аном Брнабић и њеним сарадницима, али да нема никаквих вести за раднике.

“Ми имамо три кључна захтева, први да се каже на које време ће нови уговор са ФЦА бити потписан, други да остаје свих 2.433 радника и да нема отпуштања, а трећи да знамо све о радном ангажовању и упослености и да ли ће се крагујевачкој фабрици радити нови Фијатов модел”, рекао је Марковић.

Он је потврдио да су радници забринути због неизвесности о продужењу уговора и да им није довољна тврдња из Владе Србије да Фијат остаје у Крагујевцу.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!