Европа

НАЈВЕЋА КРАЂА У ИСТОРИЈИ: Биркорате ЕУ покрале 3,3 милијарде евра из буџета за 2017. годину!

БРИСЕЛ – Европска унија (ЕУ) је ненаменски потрошила око 3,3 милијарде евра за годину дана, а као пример несавесног трошења наведен је немачки истраживачки институт.Унија је тако потрошила 2,4 одсто укупног буџета из 2017, што је мање него годину дана прије, показује извештај Европског ревизорског суда.

Међу ненаменски утрошеним средствима ревизори истичу примјер „великог истраживачког института у Немачкој, који је добио средства из ЕУ буџета за потребе истраживачког пројекта, али их је делом утрошио на трошкове који нису повезани са тим пројектом“.

Реч је о буџетским средствима која нису утрошена у складу са прописима у ЕУ.

Ревизори истичу да се дио ненаменски потрошених средстава смањује захваљујући ефикаснијем систему ревизије.

У 2016. тај удео је процењен на 3,1 одсто, насупрот 3,8 одсто из године раније.

Укупна потрошња на нивоу ЕУ износила је 2017. године 137,4 милијарде евра, напомињу економски портали.

Председник Европског ревизорског суда Клаус-Хејнер Лене упозорава ЕУ да не даје обећања која не може да испуни, будући да је буџет Уније 50 пута мањи од онога што годишње потроше њене чланице.

„Ако стварамо очекивања која не можемо испунити, губимо веродостојност код наших грађана, а што је важније – губимо њихово поверење“, поручио је Лене.

Извор: Срна

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!