Економија

Држава крије дугове

У завршном рачуну буџета за 2011. годину нису приказане обавезе државе у износу који премашује 10 милијарди динара за пројекат подршке грађевинској индустрији и радове на изградњи Коридора 10 и 11, наводи се у извештају Државне ревизорске институције. Са друге стране, у надлежним министарствима кажу да те обавезе нису приказане зато што прошле године нису ни доспеле на наплату и за 2011. нису део јавног дуга.

Србија, по оцени ревизора Радослава Сретеновића, има обавезе по кредитима код домаћих пословних банака реализованим преко Фонда за развој и то у износу од 5,1 милијарде за подстицај грађевинске индустрије. Како каже ревизор, било је предвиђено да се пројекти финансирају 20 одсто из државног и буџета локалних самоуправа, а остатак је требало да обезбеди Фонд за развој. Али тај дуг није приказан у завршном рачуну за 2011. годину, јер на наплату стиже наредних година. Пројекат подстицаја грађевинске индустрије био је вредан 18 милијарди динара. Министарство за просторно планирање је обезбедило 1,8 милијарди динара и исто толико локалне самоуправе.

КОНТРОЛА ЛЕТЕЊА – Контрола летења Србије и Црне Горе добила је позитивно мишљење ревизора са резервом – кажу за „Новости“ у Контроли. 
– Изнете примедбе су из периода када је ревизор ушао у Контролу, а не садашње стање. Сваку грешку на коју су нам указали ми смо у међувремену исправили.

Ревизори су, такође, навели да су мање исказане обавезе Министарства за инфраструктуру и енергетику за изведене радове на изградњи северног крака Коридора 10 и деонице Уб – Лајковац на Коридору 11 у укупној вредности од 4,84 милијарде динара. За градњу ауто-пута на северном краку Коридора 10, од Хоргоша до Новог Сада, било је предвиђено да се 35 одсто новца за домаће путаре плаћа у року од 60 дана након испостављања такозваних ситуација о обављеним радовима, а остало тек за 30 месеци. За Коридор 11 је било предвиђено да се у року од 60 дана од достављања доказа о обављеним радовима плати 19,5 одсто, а преостало у року од годину дана. Путари су се задуживали код банака а у залог су стављали уговоре за изградњу ових деоница.

– Одложено плаћање била је понуда путара на тендеру и то је у том тренутку за државу било добро – кажу у Министарству саобраћаја. – Ми те обавезе нисмо прикрили, једноставно нема их у завршном рачуну за прошлу годину зато што тада нису ни доспеле на наплату. То су обавезе за наредну годину, и још 2014. и 2015.

У сектору саобраћаја ДРИ је утврдила да Контрола летења Србије и Црне Горе није обавила попис имовине у износу од 14,4 милијарде динара, од чега се на некретнине, постројења и опрему односи 13 милијарди, на залихе 149 милиона и нематеријална улагања 29 милиона, а потраживања износе 1,2 милијарде. На основу ревизије код Контроле је утврђено да су приходи од услуга прелета преко територије Босне и Херцеговине и потраживања од агенције „Еуроконтрол“ исказани у мањем износу за 73 милиона динара.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!