Србија

Данас славимо Сабор Светог Архангела Гаврила: Весника тајни Божјих

БЕОГРАД – СПЦ и верници данас славе Сабор Светог Архангела Гаврила.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Један је од седам великих анђела најближих престолу Господа. Сматра се весником тајни Божјих.

Празник је установљен на Светој Гори у деветом веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.

Овај архангел саопштио је пророку Мојсију како је створен свет, што је он записао у књизи Постања, пророку Данилу тајне о будућим царствима и доласку Спаситеља, светој Ани да ће родити благословену деву Марију, првосвештенику Захарију да ће му се родити син Јован Претеча.

Светој Деви у Назарету благовестио је зачеће и рађање сина Божјег.

Јавио се и праведном Јосифу и пастирима код Витлејема, Исусу у Гетсиманском врту, женама мироносицама.

Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је јавио Благовесник је весто о васкрсењу Христовом. Фреска архангела Гаврила у средњевековном манастиру Милешева позната као Бели анђео једна је од најлепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

Молитва светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. 5. априла 2002. дан после мог 51. рођендана, умро је мој ОТАЦ ЗДРАВКО БОШЊАК, ДУХОВНИ и МОРАЛНИ КОЛОС.
    Ноћ, уочи ПРВЕ СУБОТЕ, у сан ми је дошао АРХАНЂЕЛ ГАВРИЛО и овако рекао:
    ЗА ОЦА НЕ БРИНИ, ОН ЈЕ УПЛОВИО У МОРЕ ЗЛАТНЕ И ПЛАВЕ СВЕТЛОСТИ.
    Моји преци, Гаврило и ја, знамо да је тако било.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!