Економија

Милорад Грчић у име ЕПС-а са Кинезима потписао прелиминарни споразум о сарадњи на завршетку изградње ТЕ Kолубара Б

Београд — Јавно предузеће “Електропривреда Србије” направило је важан корак у обезбеђивању енергетске независности и сигурности Србије у будућности.

То је учињено потписивањем Прелиминарног споразума о сарадњи са компанијом Пауер Чајна (ПоwерЦхина) на завршетку изградње Термоелектране Kолубара Б у Kаленићу, код Уба.

Прелиминарни споразум потписали су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, и Јанг Бо, директор кинеске компаније Пауер Чајна. Градња ТЕ Kолубара Б у Kаленићу, код Уба, започета је осамдесетих година прошлог века, а план ЕПС-а је да се у сарадњи са кинеским партнером, на основу међудржавног споразума Србије и Kине, заврши изградња тог заменског капацитета, са једним блоком снаге око 350 мегавата.

“Поносан сам јер смо успели да покренемо пројекат који је почео и стао осамдесетих година прошлог века, а то је завршетак изградње Термоелектране Kолубара Б. Захваљујући визији и политичкој жељи председника Србије Александра Вучића да се ЕПС модернизује, развија и шири у власништву државе, ми смо направили пресек стања шта је започето и дошли до данашњег потписивања споразума који је почетна тачка за наставак пројекта”, истакао је Грчић приликом потписивања прелиминарног споразума у Обреновцу.

У Kаленићу ће бити завршена изградња заменског блока који осигурава одрживи индустријски развој Србије у складу са најновијим технологијама и мерама заштите животне средине које је прописала ЕУ. Блок у Kаленићу представља заменски капацитет за ТЕ Морава и ТЕ Kолубара А.

“Захваљујем кинеским партнерима на свему што раде за Србију, на свему што раде са ЕПС-ом и на разумевању и стрпљењу, јер у наредних неколико година између ЕПС и кинеских компанија биће реализовано много пројеката”, рекао је Грчић и додао да ће инвестиција за ТЕ Kолубара Б бити за неколико милиона евра мања него што је претходна власт уговорила за градњу блока Б3 у ТЕ Kостолац Б.

Директор кинеске компаније Пауер Чајна Јанг Бо захвалио је Влади Србије и ЕПС-у на указаном поверењу и подршци за наставак завршетка градње ТЕ Kолубара Б, додајући да је компанија на чијем је челу светски позната водећа инжењеринг група која има велико искуство у изградњи сличних термоблокова широм света.

Истиче да је та компанија у Србији присутна дуги низ година и да је већ изводила пројекте који су утицали на развој енергетског сектора у нашој земљи, наводећи да схватају важност Kолубаре Б за Србију и регион.

ТЕ Kолубара Б имаће и примарне и секундарне мере за смањење емисије азотних оксида, систем за одсумпоравање, електрофилтере за смањење емисије прашкастих материја, систем за смањење присуства живе и халогених елемената, систем за третман отпадних вода. Завршетком модерне и ефикасне ТЕ Kолубара Б омогућава се искоришћење угља, најснажнијег енергетског ресурса који Србија има, до 2050. године. Завршетак овог пројекта има велики значај и за домаћу привреду, будући да ће минимум 45 одсто испоручене опреме и радова извести српска привреда. План је да блок буде на мрежи до краја 2024. године.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!