Милорад Грчић у име ЕПС-а са Кинезима потписао прелиминарни споразум о сарадњи на завршетку изградње ТЕ Kолубара Б
Фото: Данило Мијатовић, Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Милорад Грчић у име ЕПС-а са Кинезима потписао прелиминарни споразум о сарадњи на завршетку изградње ТЕ Kолубара Б

4.3
(3)

Београд — Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ направило је важан корак у обезбеђивању енергетске независности и сигурности Србије у будућности.

То је учињено потписивањем Прелиминарног споразума о сарадњи са компанијом Пауер Чајна (ПоwерЦхина) на завршетку изградње Термоелектране Kолубара Б у Kаленићу, код Уба.

Прелиминарни споразум потписали су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, и Јанг Бо, директор кинеске компаније Пауер Чајна. Градња ТЕ Kолубара Б у Kаленићу, код Уба, започета је осамдесетих година прошлог века, а план ЕПС-а је да се у сарадњи са кинеским партнером, на основу међудржавног споразума Србије и Kине, заврши изградња тог заменског капацитета, са једним блоком снаге око 350 мегавата.

„Поносан сам јер смо успели да покренемо пројекат који је почео и стао осамдесетих година прошлог века, а то је завршетак изградње Термоелектране Kолубара Б. Захваљујући визији и политичкој жељи председника Србије Александра Вучића да се ЕПС модернизује, развија и шири у власништву државе, ми смо направили пресек стања шта је започето и дошли до данашњег потписивања споразума који је почетна тачка за наставак пројекта“, истакао је Грчић приликом потписивања прелиминарног споразума у Обреновцу.

У Kаленићу ће бити завршена изградња заменског блока који осигурава одрживи индустријски развој Србије у складу са најновијим технологијама и мерама заштите животне средине које је прописала ЕУ. Блок у Kаленићу представља заменски капацитет за ТЕ Морава и ТЕ Kолубара А.

„Захваљујем кинеским партнерима на свему што раде за Србију, на свему што раде са ЕПС-ом и на разумевању и стрпљењу, јер у наредних неколико година између ЕПС и кинеских компанија биће реализовано много пројеката“, рекао је Грчић и додао да ће инвестиција за ТЕ Kолубара Б бити за неколико милиона евра мања него што је претходна власт уговорила за градњу блока Б3 у ТЕ Kостолац Б.

Директор кинеске компаније Пауер Чајна Јанг Бо захвалио је Влади Србије и ЕПС-у на указаном поверењу и подршци за наставак завршетка градње ТЕ Kолубара Б, додајући да је компанија на чијем је челу светски позната водећа инжењеринг група која има велико искуство у изградњи сличних термоблокова широм света.

Истиче да је та компанија у Србији присутна дуги низ година и да је већ изводила пројекте који су утицали на развој енергетског сектора у нашој земљи, наводећи да схватају важност Kолубаре Б за Србију и регион.

ТЕ Kолубара Б имаће и примарне и секундарне мере за смањење емисије азотних оксида, систем за одсумпоравање, електрофилтере за смањење емисије прашкастих материја, систем за смањење присуства живе и халогених елемената, систем за третман отпадних вода. Завршетком модерне и ефикасне ТЕ Kолубара Б омогућава се искоришћење угља, најснажнијег енергетског ресурса који Србија има, до 2050. године. Завршетак овог пројекта има велики значај и за домаћу привреду, будући да ће минимум 45 одсто испоручене опреме и радова извести српска привреда. План је да блок буде на мрежи до краја 2024. године.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„То што Кинези раде у Србији, себи не би радили никад! Људи се трују масовно!“

„То што Кинези раде у Србији, себи не би радили никад! Људи се трују масовно!“

5 (2) Активиста покрета “Одбранимо реке Старе Планине” Александар Јовановић Ћута, који је имао више …

Фирмама Николе Петровића држава исплатила око 1.9 милиона € за откуп струје из мини-хе у 2020. години

Фирмама Николе Петровића држава исплатила око 1.9 милиона € за откуп струје из мини-хе у 2020. години

5 (2) Од око 21,5 милиона евра, колико је држава исплатила власницима малих хидроелектрана (МХЕ) …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend