Наука и Технологија

Фејсбук нас шпијунира и када се излогујемо са профила

Друштвена мрежа Фејсбук користи модификовани колачић како би пратио ваше кретање по интернету чак и када нисте улоговани на свој профил, оптужио је ову друштвену мрежу хакер Ник Чубриловић, пише Зднет.цом.

– Када се корисници одјаве са Фацебоок -а и када посете неку страницу која има “свиђа ми се” и “подели”, Фејсбук -у се шаљу поверљиве информације. Једини начин да то учине је да избришу сви колачићи. То значи да када се излогују са Фејсбука-а нисте пуно направили – објавио је Цубриловић.

На ове оптужбе реаговао је Фејсбук-ов инжињер Артуро Бејар па је поручио како кочачић који остаје упаљен и након што сте се излоговали са профила није коришћен за праћење корисничких навика.

– Ми не користимо наше цоокие како би боље пласирали рекламе или како би продавали информације трећој страни. Чуо сам толико пута да је наш посао продаја инфомација, али то једноставно није истина. Користимо наше колачиће док сте улоговани како би персонализовали ваше искуство па и да би га унапредили – стоји у писму Артура Бејара, које се поклапа са оним што Фејсбук тврди све време .

Ипак, реч је о индивидуалној реакцији инжињера, док се на службену реакцију Фејсбука-а још чека.

Иначе, колачић је текстуални запис на вашем рачунару у којем пише коју сте страницу посетили. Програмер може одабрати шта ће у колачић записати, а кориснику може да додели и јединствени индентификацијски број. То је заправо алат који интернет странице користе како би знале ко си и куда се крећеш. Wеб радње, рецимо, не би могли радити без колачића-а.

Исту ствар која је сада откривена код Фејсбук-а, Гоогле ради већ годинама. Уколико сте били пријављени на Гмаил, Мапе, Документа па и посетите страницу која у себи има кôд од Гоогла, као на пример Гоогл аналитика, бесплатна услуга која прати посећеност, Гоогле ће знати куда сте се кретали.

– Разлика Фејсбука-а и Гоогле у овом случају јесте што све више интернет страница има друштвене додатке (wидгете) који на њих постављају Фејсбук-ов кôд. Ако сте били пријављени на Фејс, и имате у колачићу записан број вашег корисничког налога, он ће путем споменутог кода врло лако моћи да прати ваше сурфовање интернетом.

Највећи проблем праћења Фејсбука тај што се на Гоогле може остати донекле анониман јер се при стварању налога не морају унети стварни подаци док корисници на најпопуларнијој друштвеној мрежи најчешће стављају своје име и презиме те још неке јединствене информације.

Знајући све ово поставља се питање „Због чега Фејсбук то ради и шта се дешава са узетим информацијама“?

Њихова је намера да науче што више о сваком кориснику и на основу тога би им слали рекламе. Због великог броја корисника врло су мале шансе да Фејсбук прати управо вас, али вас могу сврстати у одређену категорију. На пример, Срби воле ово, Американци највише траже ово.

Тако ствари функционишу на интернету и то није ништа ново. Исто то може радити и полиција.

Полиција сме да вас прати само преко ваше везе, значи оне која носи ваше име и презиме. Уколико одете до пријатеља или користите неку бесплатну бежичну мрежу за пријављивање, полиција ће вас врло тешко пронаћи. Али, хипотетички гледајући полиција би могла од фејсбука када тражи попис страница на којима сте били те их добити управо захваљујући фејсбуковом колачићу који је пратио ваше кретање.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!