Економија

Плата покрива само преживљавање

Августовска просечна зарада у Србији износила је 38.389, што је за 738 динара, односно за 1,9 одсто мање од јулске. Највећа плата у Костолцу, најнижа у Гаџином Хану

ДОК произвођачи прете поскупљењима, плате се „топе“. И поред субјективног осећаја, овог пута „мањак“ у коверти бележи и статистика. Просечна плата у Србији, исплаћена у августу, износила је 38.389 динара и била је за 738 динара, што је 1,9 одсто, мања од јулске.

Овог месеца номинално смањење је и реално, јер кроз статистичке бројке – инфлација мирује. Потрошачке цене у глобалу нису расле, али поједини артикли јесу. Тако је у августу, каже статистика, месо било за 2,3 одсто скупље него у јулу. Риба је „отежала“ 1,3 одсто, а млеко, сир и јаја за – 1,1 одсто. Шећер, џем, чоколада, мед отишли су нагоре за 1,8 одсто. Одржавање стана је скупље 1,4 одсто, медицинске услуге 4,3 одсто, а телефон – 5,7 одсто. Тако да је многима зарада, ипак, вредела мање.

Грађани који свакодневно иду у куповину, статистичким процентима одавно не верују.

– Цене овог викенда на новобеоградској пијаци се драстично разликују у односу на почетак месеца – каже Ивана Митровић. – Пастрмка је била 319 динара, а сада је 400. Пилећи филе сам плаћала 430 динара, док је у понедељак догурао до 550 динара. Суви врат је скупљи 100 динара и килограм кошта 900 динара. Печурке су отишле 50 одсто, биле су 120, а сад их продају за 180 динара. Зато ја осећама на својој кожи да моја плата сваког месеца вреди све мање.

Ову Београђанку, међутим, статистика упорно демантује. Просечна августовска зарада без пореза и доприноса ове године, у односу на исту такву зараду исплаћену у августу 2010. године, номинално је већа за 13,1 одсто, а реално је већа 2,4 одсто.

Ако гледамо просечне зараде по општинама и градовима Србије, највећа плата је у Костолцу – просек је 54.425 динара. Традиционално га прати Лајковац са скоро за 2.000 динара тањом ковертом. Прилично изненађујуће, следи Медвеђа. У овој општини, која спада у ред неразвијених у Србији, у августу је у просеку исплаћено 49.508 динара. У Републичком заводу за статистику, међутим, објашњавају да је вероватно неко предузеће или институција током августа исплатило више заосталих зарада. Исто то се десило прошлог месеца у Раковици, где је просек достигао невероватних 114.000 динара. Август је ствари вратио у реалност, па су са исплаћених 30.807 динара пали за чак 70 одсто у односу на јул. Најнижа плата исплаћена је у Гаџином Хану – 15.669 динара.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!