Србија

Блаце: Улаз на „Дане шљиве” само за вакцинисане

И посетиоци са негативним тестом и они који су прележали корону моћи ће да уђу

Блаце – Од петка 20. августа до недеље 22. августа у Блацу се одржавају 19. „Дани шљиве” на којима ће осим промотивних и едукативних садржаја бити приређени и концерти Тропико бенда, певача Радише Трајковића и групе „Кербер”. На почетку дела где се одржава манифестација биће постављени пунктови на којима ће се контролисати посетиоци, а пролаз ће бити дозвољен само вакцинисанима, онима који су прележали корону или грађанима који имају негативан тест, док ће бити омогућено и да се грађани на лицу места тестирају. Организатори очекују велики број посетиоца, не само из Блаца и Топличког округа већ из целе Србије и окружења, а како би поштовали епидемијске мере које су на снази најављују строге контроле.

Из општинског буџета у Блацу за ову манифестацију је одвојено око 3,5 милиона динара и тиме ће бити плаћен концерт групе „Кербер” са пратећим озвучењем, који је планиран за 22. август од 22 сата на затварању овогодишњих „Дана шљиве”.

Председник општине Иван Бургић истиче да је ове године за организацију издвојено упола мање новца из градске касе, те да је део програма плаћен од стране успешних привредника овога краја.

Блаце: Улаз на „Дане шљиве” само за вакцинисане

Фото: Зоран Мишић

За разлику од претходних година када смо издвајали и по 7,8 милиона динара, ове године смо преполовили ту цифру, пре свега донацијом наших привредника који су финансирали део манифестације. Морам да напоменем да „Дани шљиве” нису само концерти и забава, део манифестације је едукативног карактера а део је посвећен и најмлађима који ће уживати у дечјим представама. Свечано отварање је у петак од 21 сат уз трубаче и ватромет, након тога посетиоце ће забављати Тропико бенд ‒ истиче Бургић.

Наглашава да се овом манифестацијом пре свега промовише шљива, односно око 2,5 милиона стабала овог воћа на територији блачке општине.

Србија је трећа у свету, а Блаце прво у Србији по производњи шљиве, те је основни циљ локалне самоуправе да што више младих људи задржи овде, да их оснажи и помогне у намери да се баве производњом и воћарством – додаје Бургић.

Блаце: Улаз на „Дане шљиве” само за вакцинисане

Фото: Р. Б.

Током манифестације биће награђени најбољи пољопривредници у четири категорије ‒ за најбољи шљивик у 2021, најуспешније жене у пољопривредној производњи, избор најбољег младог воћара и најбољег младог сточара у овој години.

Иначе, пре око месец дана јако невреме праћено градом и ветром захватило је општину Блаце, а према процени комисије која је формирана уништени су воће и ратарске културе на површини од око 3.000 хектара и штета је процењена на око 800 милиона динара.

Највише је страдала шљива, а готово стопроцентна штета направљена је у селима Кашевар, Трбуње, Кутловац, Барбатовац и Ђуревац, а пољопривредни стручњаци кажу да је град уништио овогодишњи род и да је питање колико ће се воћарске културе оспособити наредне три до пет година.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!