Репортаже

Брод којим је започет Први светски рат трули у савском плићаку

Монитор “Бодрог”, чији су топовски хици на Београд означили почетак Првог светског рата 28. јула 1914 године, пропада. Током бурног 20. века брод је пловио под заставама четири државе које више не постоје

ПЛОВЕЋА челична тврђава, монитор “Бодрог”, чији су топовски хици на Београд, у ноћи 28. јула 1914, означили почетак Првог светског рата, пристала је ових дана на Савски кеј. Некадашња оклопна речна топовњача више не личи на онај брод који је током бурног 20. века пловио под заставама четири државе, које више не постоје: Аустроугарске монархије, Краљевине Југославије, НДХ и СФРЈ.

Од некадашњег страха и трепета Саве и Дунава, начичканог оружјем, остало је само зарђало корито.

Броду “Бодрог”, који је покренуо машинерију Великог рата, као да је судбина да сконча на обали српске престонице коју је узалудно покушавао да освоји. Он је 28. јула у 22 и 30 повео десант дунавске флотиле на Србију. Иза њега су пловили пароброди вукући шлепове с хиљадама војника који су мислили да ће ушетати у Београд, из кога су шпијуни јављали да је небрањен. Наиме, Пашићева влада, која се склонила у Ниш, наредила је да Дунавска дивизија изађе из престонице. За част Београда борили су се Београђани, добровољци-четници и финанци – царински полицајци који су чували празне лучке магацине. Они су ураганском ватром дочекали аустријске бродове, а метак је погодио капетана пароброда који је вукао шлепове с аустријским војницима. Конвој се преврнуо односећи око хиљаду нападача на речно дно. Искусни четници, војводе Бабунског, дигли су у ваздух стари железнички мост и зауставили копнени напад на Београд.

АУСТРИЈА КУПАЦ? 

ПО Савамали кружи прича да “Бодрог”, који је повео десант дунавске флотиле на Србију, жели да откупи Аустрија. Намера је, да га реновираног прикаже следеће године, на стогодишњицу почетка Првог светског рата.

У знак одмазде “Бодрог” је тачно у 23 сата почео да бљује ватру по Савамали и Дорћолу, односећи прве цивилне жртве . Српски пољски топови нису били дорасли њиховим оклопима.

Бодрог нова“Бодрог” је учествовао у пребацивању немачких трупа 1915. која је довела до слома Србије. Освета васкрсле војске стигла је брод који је 1918. обезбеђивао прелазак аустроугарских и немачких јединица које су бежале преко Дунава у рејону Гроцка-Београд.

Првог новембра Моравскои артиљеријски пук и изрешетала “Бодрог” и бродове који су покушали да га одвуку. После ремонта 1920, запловио под заставом Краљевине Југославије под новим именом “Сава”.

Током априлског рата 1941. његова храбра посада допловила је до мађарског аеродрома Мохач и уништила непријатељске летилице, а затим се под борбом вратила до Земуна где је потопила свој брод. Током 1942. “Саву” ваде са речног дна бродови НДХ, под чијом заставом плови до 9. септембра, кад га усташка посада потапа код Славонског Брода и бежи у – партизане.

ИСТОРИЈА

“Бодрог” је трећи пут са дна подигнут 1946. и пловио је до 1959. као последњи монитор ратне речне флотиле ЈНА. Дуго времена је, сада већ покојни Рајко Благојевић из Луке Београд, обилазио институције молећи их да сачувају и обнове историјски брод, али безуспешно.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!