Став

БиХ никад није ухватила корен, то је вештачка творевина Запада

АМЕРИЧКИ стручњак за Балкан Стивен Мејер сматра да БиХ, упркос притиску Запада, никада није ухватила корен као држава, те да ће прича о Сребреници продубити раздор између већ обогаљене Федерације БиХ и успешније Републике Српске.

Мејер наглашава да је Дејтонским споразумом направљена вештачка БиХ, без „оснивачких прича„ неопходних за њено одржавање, док су приче и епови, који су важни људима који живе у БиХ, оријентисани против уједињене, сврсисходне државе.

Он наводи да је Запад, а нарочито Вашингтон, инсистирао да БиХ буде конструисана из рушевина после ратова из деведесетих година прошлог века.

„Упркос притиску са Запада БиХ никада није ухватила корен као држава. Централне институције грцају, а права моћ је у рукама етничких /националних/ заједница и лидера. Ова тенденција ће само бити појачана причом о Сребреници – продубиће раздор између већ обогаљене Федерације и успешније Републике Српске”, навео је Мејер у ауторском тексту за Срну под називом „Темељи БиХ”.

Мејер у тексту поставља питање: Шта су оснивачке приче и мит о модерној држави БиХ, те наводи да они постоје, али нису повезани са државом, него са националним групама које живе у БиХ.

 „Срби у БиХ прихватају исте приче и митове као сви остали Срби. А, сада и муслимани у БиХ имају своју „оснивачку причу”. Трагедија из Сребренице из јула 1995. године постала је иста врста епа за муслимане, као што су Косово Поље и Јасеновац за Србе.

Сребреница је била емотивна, срцепарајућа трагедија за муслимане од 1995. године. Али, Сребреница је кулминирала у примарни муслимански оснивачки еп када је постала локација масовног сахрањивања 409 новоидентификованих жртава у јулу.

Можда је најупечатљивија прича она о сахрањивању бебе у Меморијалном центру Поточари, недалеко од Сребренице. Постоје неслагања о томе да ли су сви сахрањени – нарочито беба – заиста били жртве масакра у Сребреници. Али, то је ирелевантно.

Важно је да муслимани верују да су то све биле жртве и да њихово страдање служи не само као тачка за окупљање муслимана, него и као споменик о бруталности Срба”, истиче Мејер.

Он наводи да „оснивачке приче” за Србе и муслимане имају најмање једну заједничку ствар – све представљају трагични губитак и средство за идентификацију „других”. Јединствена је појава, додаје Мејер, да приче и митови буду засновани скоро искључиво на трагедији, а не на позитивним причама о слави која инспирише.

Мејер наглашава да се свака држава враћа причама у којима је ухваћена суштина њиховог оснивања – неком великом догађају или догађајима око којих грађани могу да се окупе, што држави даје кредибилитет. Понекад су те приче истините, понекад су мит. Најчешће су комбинација чињеница и мита.

 

Срна

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!