Политика

Вучић сменио Ђиласа са места градоначелника у Београду да би на његово место довео Ђинђићеве мешетаре

ПЕТОЧЛАНУ привремену управу Београда требало би да чине: Синиша Мали, Горан Весић, Милан Божић, Никола Никодијевић и Александар Крстић – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, тај тим могао би у наредних неколико дана да добије пуну политичку подршку свих владајућих странака, како би до краја недеље Влада Србије и формално увела привремене мере у главном граду.

Мали, Весић и Божић кандидати су СНС, Никодијевића именују социјалисти, док Крстића предлаже ЛДП.

Наиме, према нашим информацијама, странка Чедомира Јовановића дефинитивно је позвана да учествује у привременој престоничкој власти и руководство ЛДП већ је кандидовало свог човека.

Крстић је по занимању дипломирани правник, а за време Ђинђићеве владе 2002. године био је именован за директора Управе царина. Пре тога, обављао је функцију председника градске владе у Нишу. Иако Нишлија, Крстић годинама ради у главном граду и ушао је у Председништво ЛДП као београдски страначки делегат.

Будући члан привременог већа Никола Никодијевић одборник је СПС у градској скупштини, а обавља и функцију секретара Извршног одбора Градског одбора социјалиста. Од 2008. до 2012. године био је шеф одборничке групе СПС у Београду.

Остали кандидати познати су широј јавности. Мали је Вучићев саветник за економију, Весић политички консултант и некадашњи функционер ДС и Београда, док је Божић, члан ГО СНС, био чак и вршилац дужности градоначелника престонице (од 30. септембра 1997. до 22. јануара 1999), тада као функционер СПО.
ОДЛУКА УСКОРО ПРЕМИЈЕР Србије Ивица Дачић најавио је за „Новости“ да очекује да се у наредним данима постигне политички договор око Београда и да се већ до краја недеље уведу привремене мере у Београду. Формални предлагач ће бити Министарство за регионални развој и локалну самоуправу.
– Цео посао ће бити завршен најраније до краја ове седмице. Чим се дефинитивно утврди састав привременог већа, формулисаћемо и предлог за седницу Владе – рекао је за „Новости“ министар Игор Мировић.

Око београдске управе, политички сукоб су наставили ДС и ЛДП. Пошто су се демократе успротивиле уласку Чединих у привремени орган, јер нису прешли цензус у престоници, из ЛДП је стигао одговор:

– Поручујемо ДС да прекину с бесмисленим провокацијама. Нити ЛДП шта дугује ДС, нити осећамо потребу да се са њима сукобљавамо и тако увлачимо себе и добронамерне грађане Београда у ту каљугу коју покушавају да створе. Потврђујемо спремност да уђемо у привремене органе власти Београда – поручио је потпредседник ЛДП Бојан Ђурић.

Из ДС су се поново позвали на Устав и Закон о локалној самоуправи, где је, како кажу, јасно наведено да се „приликом формирања привременог већа води рачуна о политичком саставу распуштеног парламента локалне самоуправе“.

Иначе, ни демократе се нису стално држале тог правила, па су рецимо, 2009. године увели привремену управу у Земун, а нису позвали радикале који су имали најјачу одборничку групу. Истовремено, укључили су ЛДП и Г 17 који су тада били испод цензуса.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!