Хроника

КИПАРСКЕ ПАРЕ: Динкић опрао милијарду евра преко Мобтела!

Након што је после вођења истраге о кипарским парама постао министар финансија, Динкић је очигледно осмислио операцију прања новца са тих тајних рачуна које је требало, а није, у својим извештајима да пријави Влади Србије, рекао Маргетић

Познати хрватски новнар Домагој Маргетић поднео је полицији у Београду пријаву у којој тешко оптужује лидера УРС И бившег министра Млађана Динкића за “прање” такозваних кипарских пара!

“Након што је после вођења истраге о кипарским парама постао министар финансија, Млађан Динкић је очигледно осмислио операцију прања новца са тих тајних рачуна које је требало, а није, у својим извештајима да пријави Влади Србије. За то прање новца, према документацији коју поседујем, осмислио је и спровео операцију “Мобтел”, у којој је уз помоћ једног офшор холдинга са Кипра и Хипо групе опрао део новца са тајних рачуна Србије на Кипру, а ради се у износу од најмање милијарду евра”, стоји између осталог, у Маргетићевој пријави.

Према наводима Маргетића, документи доказују да након одузимања компаније “Мобтел” од Богољуба Карића 30 одсто удела није било у власништву оф-шор холдинга са Кипра, и то “Холденхурст холдинг ЛТД”, регистрованог у Лимасолу. Овај холдинг се, међутим, касније појављује као власник и Србија му исплаћује цену за 30 одсто “Мобтела”.

“Из свих уговора се јасно види да ова оф-шор компанија није имала свој удео у “Мобтелу”, док је био у власништву Карића, нити се та оф-шор команије појављује у извештајима Међуресорске комисије. За утврђивање капитала “Мобтела” Влада Србије формирала је Међуресорску радну групу за испитивање власничких односа у компанији “Мобтел” која је свој извештај поднела 23. јуна 2004. године, која је утврдила да кипарски холдинг нема власништво у “Мобтелу”, објаснио је Маргетић.

Он је истакао да је годину дана по завршетку рада радне групе и утврђивања имовинаског стања “Мобтела”, Аустријанац Мартин Шлаф  у име холдинга “Приватштифтунг” из Аустрије послао факс поруку извесном господину Ковачевићу из предузећа ПТТ, којом га је обавестио о власништву у компанији “БК трејд”, а самим тим и у “Мобтелу”. У садржају акта, наводи хрватски новинар, као власник 350 акција помиње се и извесни др Таус.

Од кипарског холдинга “Холденхурст ЛТД” Влада Србије је 2006. године откупила 30 одсто удела у “Мобтелу”. Потписник овог акта био је управо Млађан Динкић, стоји у Маргетићевој пријави. Закључак је да је оф-шор холдинг са Кипра искоришћен у овом послу како би се пре финалне продаје “Мобтела” норвешком “Теленору” , а у договору кипарског холдинга са Динкићем, заправо опрао новац са тајних рачуна на Кипру.

Млађан Динкић није одговарао на позиве и СМС  поруке.

 

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!