Друштво

Синдикат запослених у медијима: Новинари у Србији раде у условима беде, страха и корупције

Саопштење синдиката новинара Србије (СИНОС) и Коалиције запослених у медијима (ЗУМ)

Многи новинари и запослени у медијима у Србији раде у условима беде, страха и корупције и ту нема слободног новинарства.

Новинарске плате су врло често испод републичког просека, а у приватним медијима и испод загарантованог минималца. Запосленима у већини приватних медија не уплаћује се допринос за здравствено и пензионо осигурање на пун износ зараде, а у појединим медијима раде „на црно”, тако да неће моћи да остваре право на пензију.

У приватним медијима не постоје синдикати, што је директна последица страха запослених да ће, уколико се синдикално организују, остати без посла. Нереално је очекивати да ће они који нису у стању да остваре своја законом гарантована права, као што је право на слободно сидикално организовање, бити спремни да професионално бране интерес јавности. У таквим условима пораст цензуре и аутоцензуре су неминовна последица.

О корупцији у медијима детаљно је у Извештају о проблемима и притисцима на медије писала покојна председница Савета за борбу против корупције Вдерица Бараћ. 

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Коалиција запослених у медијима (Коалиција ЗУМ) захтевају од Владе Републике Србије да одмах отвори Извештај Верице Бараћ и достави га Народној Скупштини Републике Србије и јавности на увид пре усвајања сета медијских закона. Поједини људи који воде медије прозване у овом Извештају, били су део тима који је креирао сет медијских закона. Под њиховим директним притиском припремана су решења која штите интересе крупног капитала, и која ће, уколико буду усвојена, водити у даљу тајкунизацију и таблоидизацију медија. Јавност ће оставити без непристрасних информација, а више од 4.000 људи без посла.

СИНОС и Коалиција ЗУМ још једном упозоравају на катастрофалне последице приватизације и указују да би наставак по истом сценарију значио затирање српског новинарства. Медијска стратегија усвојена у Влади Сбије 2011. године ппредвиђа оснивање шест регионалних јавних сервиса и та одлука никада није редефинисана. Устав и закони (Закон о локалној самоуправи и Закон о главном граду) дозвољавају слободу у оснивању медија. Није тачно да Брисел инсистира да држава изађе из медија јер и у земљама Европске Ууије постоји државно власништво у медијима. У Хрватској је, примера ради, локална самоуправа оснивач више од 150 локалних медија и то није била препрека за улазак Хрватске у Европску унију.

СИНОС и Коалиција ЗУМ позивају Владу Републике Србије да пре доношења сета медијских закона направи амбијент за почетак дијалога у медијима и доношење гранској колективног уговора у складу са искуством демократских земаља.

Слободни новинари су заштићени новинари, а штите их колективни уговори. Без слободних медија нема демократије, нема слободног друштва.

 

НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!