Хроника

Министри возали “аудије” за све паре

Према извештају Државне ревизорске институције (ДРИ) расходи за сва службена возила у 2012. години износе око 6,1 милијарду динара, а та возила су укупно прешла више од 67 милиона километара. Неки функционери су прелазили дневно и до 700 км, а други возили и по два “аудија”.

Према извештају ДРИ, 126 директних корисника буџета Републике Србије располаже укупно са 26.966 слжбених возила, од којих је 6.244 возила опште намене, а 20.722 возила посебне намене. По тој рачуници, поједини политички функционери прелазили су скоро 700 километара дневно, док је укупан расход за сва возила око 6, 1 милијарда динара.

Интересантно је да је за возила опште намене само у 2012. години за одржавање и трошкове горива отишло око 1,9 милијарди динара, а та возила су укупно прешла више од 67 милиона км, преноси Телеграф.

Неадекватан систем евидентирања и контроле службених возила ствара и ризик од могућих злоупотреба, па тако по извештају државног ревизора постоје значајна одступања у километражама за исте релације, не постоје докази о паркирању возила на одређеним паркинг местима после коришћења, а уочена је и значајно велика пређена километража у локалу, као и коришћење службених возила викендом и у дане празника.

У периоду од 1.8. до 31.12.2012. године, највећу месечно пређену километражу и расходе горива у просеку имало је возило које је користио министар грађевинарства и урбанизма, Велимир Илић, са пређених 10. 454 км месечно и просечним расходима горива у износу од 325.957,36 динара. Према извештају државног ревизора, дневно су и Душан Петровић и Предраг Марковић прелазили око 360 км.

У 2012. години, највећу пређену километражу имало је возило министра економије и регионалног развоја, Небојше Ћирића, а у јануару месецу са пређених 12.099 км, односно око 605 км дневно.

Многи функционери на сталном располагању су имали аутомобиле највише класе попут “аудија А6”, а министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић у исто време користила је чак два таква возила, наводи се у извештају државног ревизора. У њему пише да је министарка здравља користила два возила марке “ауди А6” – једно које је власништво МУП-а, а друго које у власништву Управе за заједничке послове.

Подаци о пређеној километражи који су достављени ДРИ нису поуздани, нити претходно проверени, јер је ДРИ анализом утврдила да не одговарају подацима из путних налога за возило као и да су заокружени на цео број. Постоје и примери када је километража била евидентирана за возило за које се накнадно утврдило да није имало расходе горива, а многи налози о дневно пређеној километражи у путним налозима су преправљани, брисани или изостављани.

Многа одступања постоје у подацима који су достављени, па тако, рецимо, поједина министарства километражу рачунали тако што су укупну километражу делили са бројем година коришћења аутомобила. Да достављени подаци Министарства здравља нису тачни показује пример више возила за која је утврђено да су у неким месецима прешла већу километражу него што је њихова укупна годишња пређена километража у 2012. години. ДРИ наводи да је 9. јануара 2014. Министарство здравља доставило нове податке који се разликују од претходно достављених.

Анализом путних налога за возила која су коришћена за инспрекцијске послове на подручју округа или шире, утврђено је да су возила на месечном нивоу прелазила од 107 км до 1.018 км, а на годишњем нивоу од 1.502 км до 8. 936 км.

Податак који наводи на сумње о злоупотреви је и тај да у 2012. наводно није користило “десет возила тог министарства због немогућности точења горива на бензинским станицама на Косову”. Утврђено је, међутим, да су само три возила била на Косову и Метохији, док се преосталих седам налазило у Пироту, Новом Саду, Крагујевцу и Београду.

 

Телеграф

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!