понедељак , 21 септембра 2020

Приватизациона пљачка се наставља али ћемо ускоро модел пљачкања другачије да назовемо

0
(0)

Београд — Помоћник министра финансија Ненад Мијајловић каже да ће се најкасније два месеца по доношењу закона о приватизацији, бити познат модел приватизације за фирме.

На јавној расправи о нацрту Закона о приватизацији он је у Регионалној привредној комори у Крагујевцу навео да у Агенцији за приватизацију сада постоје 584 субјекта приватизације, међу којима је 161 предузеће у реструктурирању.

У тим предузећима је 100.000 радника, а имовина је вредна милијарде, рекао је Мијајловић.

Најавио да ће после усвајања новог закона о приватизацији бити упућен јавни позив заинтересованим инвесторима за предузећа која још нису приватизована и да ће се њихови искази прикупљати у року од 30 дана. Мијајловић је навео да ће по истеку тог рока сви субјекти приватизације морати да у својим „личним картама“ ажурирају процене вредности капитала на дан 31. децембра 2013. године.

„На бази те процене, исказаног интересовања инвеститора, стратешког значаја субјекта и броја запослених, на предлог Агенције, министарство привреде ће доносити одлуку о моделу приватизације, методу и мерама које ћемо у приватизацији применити, рекао је Мијајловић.

Он је рекао да то треба да се обави за 45 до 60 дана по доношењу новог закона.

„Ми ћемо за свако предузеће из портфолија Агенције за приватризацију, на бази овога, знати којим путем даље идемо и шта нудимо, у који модел приватизације улазимо“, рекао је Мијајловић.

Он је навео да у Нацрту закона о приватизацији постоје четири модела приватизације: продаја капитала, продаја имовине, стратешко партнерство и пренос капитала без накнаде.

Новина су и мере које могу да се предузму као што су финансијска консолидација, отпис дуга и претварање дуга у трајни улог – конверзија капитала. У Агенцији за приватизацију сада има 584 субјекта приватизације, међу којима је 161 предузеће у реструктурирању. По претходном закону, од 2001. године је у Србији приватизовано 2.288 предузећа.

Нови нацрт Закона одређује рок за приватизацију друштвеног капитала, те он од 1. јануара 2017. године неће постојати.

„У израду Закона смо кренули верујући да ће нова решења омогућити да се оконча процес приватизације, уважавајући интересе и запослених и синдиката и Републике Србије и поверилаца“, рекао је Мијајловић.

Јавна расправа о Нацрту закона о приватизацији траје до 14. јула, да би до краја месеца он требало би да уђе у скупштинску процедуру и да буде донет почетком августа.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако нам украдоше злато? Златна грозница усрећила Kинезе (1)

4.7 (37) Kао директор Института за рударство и металургију Бор, од 2000 до 2014 год, …

Мигранти упадају у села општине Кладово, довозе их организовано из Београда

5 (7) Становници општине Кладово ових дана су узнемирени јер је у селима крај Дунава …

2 Коментара

  1. citat:
    „Нови нацрт Закона одређује рок за приватизацију друштвеног капитала, те он од 1. јануара 2017. године неће постојати.“
    Znaci, planiraju da do kraja 2016. rasprodaju sve sto nije njihovo – nevidjeni lopovluk !!!

  2. SVE IZ AGENCIJE I STECAJNE UPRAVNIKE ODMAH BEZ RAZMIWLJANJA ZATVORITI NA PO DESET GODINA I SVE VRATITI RADNICIMA AKCIONARIMA ~

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *