Друштво

Објавите податке о БГ на води!

Београд — Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић затражио је од Градске управе Београда да у року од пет дана објаве документа о “Београду на води”.

Како је наведено у саопштењу повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, шабић од Градске управе тражи да у року од пет дана од пријема решења објави документа из којих се може сазнати број и исход решених предмета који се односе на локације које обухвата подручје Пројекта “Београд на води”.

Шабић је наложио Градској управи Београда да обавести Мрежу за реституцију у Србији – Удружење грађана за повраћај одузете имовине “Београд” да ли поседује информације, односно те документе и да уколико их поседује копије истих достави тражиоцу.

Повереник је навео да је Градска управа, Секретаријат за легализацију коме је захтев непосредно поднет, била по Закону о слободном приступу информација од јавног значаја дужна да без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтева, тражиоца информације обавести да ли поседује тражене информације и уколико их поседује, достави копије у којима су оне садржане, или да у супротном, ако налази да за то постоје законом предвиђени разлози, донесе решење о одбијању захтева.

За случај да било шта у вези са поднетим захтевом није било јасно, Управа је могла у додатном, остављеном року затражити од подносиоца захтева разјашњење, као што је могла и да из оправданих разлога одредити накнадни дужи рок за достављање информација, по Закону не дужи од 40 дана, наводи се у саопштењу.

Како се тврди, Градска управа није урадила ништа од наведеног већ је само игнорисала захтев тражиоца информација чиме је починила и законом предвиђен кажњив прекршај након чега је Мрежа за реституцију у Србији поднела жалбу Поверенику.

У саопштењу је истакнуто ни да, када је поводом те жалбе Повереник затражио да Градска управа бар покуша да објасни разлоге свог (не)поступања, она није дала никакво изјашњење.

Будући да су предмет захтева сасвим очигледно и неспорно информације које су легалан и легитиман предмет интересовања не само Мреже за реституцију у Србији, већ јавности уопште, Повереник је донео решење, којим се налаже давање тражених информација, истакнуто је у саопштењу у коме се подсећа да је решење Повереника по закону коначно, обавезујуће и изрвшно.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!