Србија

“Железнице” спискале 100 милиона €, а возе нас к’о стоку!

“Железнице Србије” оштетиле су државни буџет за укупно око 100 милиона евра у периоду од 10 година, утврдио је Савет за борбу против корупције!

Шта се десило с новцем намењеним за оправке и модификације 1.000 ЕАС вагона с обзиром да се возни парк “Железнице” није битно мењао и поред огромних улагања?

Савет је, наиме, пратио финансирања обнове шинских возила железнице у периоду од 2009. до 2014, сходно закључцима Владе, као и период од 2005. до 2008, односно Пројекат оправке и модификације 1.000 ЕАС вагона.

– Чињеница да се возни парк “Железнице” није битно мењао и поред огромних улагања, изазива сумњу да је стварног ремонта било и да је штета за буџет Србије већа од 65 милиона евра. Ни стање ремонтера се, поред толиких давања од стране државе, није поправило, већ су код свих раскинути уговори о приватизацији, па се са девастираном имовином и огромним дуговима поново налазе у већинском власништву државе – наводи Савет.

Како су појаснили за Ало, спорно је око осам милијарди динара узетих у периоду од 2008. до 2014, као и око две милијарде у периоду од 2005. до 2008.

– Само “Желвоз” из Смедерева је за један посао добио око две милијарде динара, а ремонта уопште није ни било, док је новац отишао на приватне рачуне! Апсолутно никаквог доказа није било да је нешто урађено са добијеним новцем, а притом, поред свега тога, не плаћају своје запослене и држави дугују 2,4 милијарде динара – наводи Савет.

Како истичу у Савету, најгоре од свега је што је то тело још 2012. о свему обавестило полицију, а обратили су се и Тужилаштву, али нико није ни прстом мрднуо да се крађа новца преко “Железница” заустави.

– Много раније је могло да се заустави овакво понашање у “Железницама”, али ни полиција ни Тужилаштво нису хтели да реагују – кажу у Савету.

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потврдила је да је пре четири дана добила извештај од Савета за борбу против корупције у вези са проневером новца због ремонта вагона и да је одмах упутила извештај Министарству унутрашњих послова.

– То је у надлежности МУП-а. Понудила сам сваку врсту сарадње министарства, односно ако ишта знамо, ту смо да одговоримо. Очекујем да надлежне институције раде свој посао – рекла је Михајловићева.

Стојчић: Подржавамо истрагу

Генерални директор српских железница Мирослав Стојчић поручио је да „Железнице Србије“ и актуелно руководство подржавају надлежне у утврђивању законитости рада те компаније, као и активности Савета за борбу против корупције, те да је та компанија потпуно отворена и спремна за сарадњу са свим државним и истражним органима.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић истиче за Ало да су ово све биле нетранспарентне процедуре и пример коруптивног деловања.

– Кључно је да ли има још неких таквих тендера и послова. Ово вишеструко показује колико нема транспарентности у пословима које организују јавна предузећа – наглашава Стојиљковић.

Генерални директори “Железница Србије”

2004. – 2008. Миланко Шаранчић
2008. – 2012. Милован Марковић
2012. – 2014. Драгољуб Симоновић

Ресорни министри

2004. – 2007. Велимир Илић
2007. – 2008. Велимир Илић
2008 – 2012. Милутин Мркоњић

 

ало.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!