Србија

БАХАТО! Док су милиони грађана Србије гладни дотле Вучићеви министри о народном трошку ждеру стотине килограма дивљачи

Да у ресторанима и кухињама унутар највиших државних институција, што се каже, нема да фали, указује и јавна набавка меса од дивљачи коју је расписала Управа за заједничке послове републичких органа. Тако ће државни функционери и њихови гости моћи да кркају специјалитете од срне, јелена, дивље свиње, фазана и зеца.

Међутим, овај тендер не односи се баш на све државне институције, па тако Бамби и други специјалитети од дивљачи, обухваћени овом набавком, неће завршити у скупштинској кухињи и ресторану на Тргу Николе Пашића. Али зато ће се специјалитети од дивљачи припремати и служити у Владиним зграда, као и на Андрићевом венцу код Томислава Николића.

Шта се набавља и колико

Јеленско месо

– Бут без кости 10

– Филе 10

– Месо за гулаш 10

– Плећка без костију 10

– Шницле од бута 10

Месо срне

– Леђа без костију 10

– Леђа са костима 10

– Бут без кости 50

– Филе 10

– Месо за гулаш 80

– Плећка без костију 10

Месо дивље свиње

– Бут без кости 10

Месо фазана

– Фазан 5

Месо зеца

– Зец 5

Производи од меса дивљачи

– Сува јеленска кобасица 20

– Сува кобасица од дивље свиње 20

– Сува пршута дивље свиње 25

– Сува јеленска пршута 25

*Напомена: количина у килограмима

Тачније, према подацима из конкурсне документације, јавно доступне на сајту Управе за за једничке послове републичких органа, место испоруке меса дивљачи су ресторани и кухиње на пет локација у Београду. То су Андрићев венац (зграда Председништва), Булевар Михајла Пупина 2 (Палата Србија), Толстојева 2 (Клуб посланика, затвореног типа), Немањина 11 (зграда Владе Србије) и Немањина 22-26 (смештена поједина министарства и управе).

Набавком, која се односи за период од годину дана, обухваћено је укупно 330 килограма меса и производа од меса дивљачи.

Од тога је 50 килограма меса јелена, затим укупно 170 килограма меса срне, 10 килограма меса дивље свиње, и по пет килограма меса фазана и зеца.

За ресторане највиших државних инстуција набавља се и по 20 килограма суве јеленске кобасице и суве кобасице од дивље свиње, као и по 25 килограма суве пршуте дивље свиње и суве јеленске пршуте.

Испорука ће се вршити сукцесивно, а количину и динамику испоруке, како стоји у конкурсној документацији, утврђује наручилац усменим или писменим захтевом лица овлашћеног за набавку.

Јавна набавка меса дивљачи спроводи се у поступку јавне набавке мале вредности. Рок за подношење понуда истекао је у петак, када су и отворене понуде, а одлука о додели уговора биће донета почетком следеће недеље.

Трнинић: Дивљач је за пријеме и састанке

Зоран Трининић, директор Управе за заједничке послове републичких органа, каже за “Ало!” да се специјалитети од дивљачи служе искључиво на пријемима и важним састанцима са страним делегацијама, и додаје да их нема на дневном јеловнику у ресторанима државних органа. – У конкурсној документацији наведене су процењене количине на годишњем нивоу. То су мале количине за тај период, али и ту врсту меса морамо да имамо уколико, рецимо, неко од страних гостију, односно чланова страних делегација које су у посети Србији, изразе жељу за јелом од дивљачи. Та јела се не налазе у дневним јеловницима ресторана државних институција, већ се искључиво служе на важним државним састанцима са страним делегацијама, на пријемима или у специјалним приликама. Рецимо, прошле године за то је издвојено око 150.000 динара. Ове године ћемо набавити нешто већу количину него прошле, јер има доста конференција, пријема и састанака, а један од тако важних догађаја је и министарска конференција ОЕБС-а, која ће бити одржана у децембру и трајати четири дана – наводи за “Ало!” Трнинић.

Аутор: Маја Керановић, Ало.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!