Синдикалци љути – на састанцима ни министра ни премијерке

0
(0)

Како функционише Социјално-економски савет. На папиру, синдикати, послодавци и Влада требало би да су партнери. Али, у пракси, ових трећих на састанцима нема. На данашњој, јубиларној осамдесетој седници, једини министар био је министар рада Зоран Ђорђевић, који је покушао да оправда изостанак својих колега.

Џаба покушаји председавајућег Социјано економском савету, уједно и председника Уније послодаваца, да објасни да је на седници све било у реду.

„Могу са задовољством да констатујем да је велики степен слагања у овим иницијативама“, рекао је председник Уније послодаваца Милош Ненезић.

Џаба и министру за рад.

„Па ево као што је рекао председавајући господин Ненезић – конструктивни дијалог данас“, поручио је министар рада Зоран Ђорђевић.

Јер какав је то дијалог између послодаваца, синдиката и државе, и чему иницијативе о промени важних буџетских закона, кад на седницама нема оних који о њима одлучују – министра финансија и премијерке.

„Изгледа да од нас до премијерке Брнабић лети голуб писмоноша, у време дигитализације коју она тако упорно заговара“, каже председник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Зоран Стојиљковић.

„Није ово прва седница да не присуствују, већ се то дешава већ дуги низ година и доводи до питања функционисања Социјално економског савета“, сматра председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Претходни министар финансија Душан Вујовић, кажу синдикалци, седници Савета присуствовао је само једном. Изостанак садашњег министра Синише Малог, правдао је зато министар Ђорђевић.

„Ово је друга седница министру финансија, а ми смо већ узели да га критикујемо да је неко ко не присуствује седницама, а он је службено одсутан и ниије у земљи, што може да се и провери“, рекао је Ђорђевић.

На удару председника Савеза самосталних синдиката Србије, још јаче од министра финансија, нашла се премијерка Брнабић.

„Кад је Вучић био премијер, он је присуствовао седницама, није на свакој, али кад је седница значајна, он је био. Кад је Дачић био премијер – и он је био присутан. Сад премијерка одједанпут… да ли има ствар из НАЛЕД-а или не знам одакле, она у потпуности игнорише то и просто није прихватљиво“, рекао је Орбовић.

Н1: Шта вам значи ово последње што сте рекли?

Орбовић: Значи да је она чланица НЛАЕД-а, да ли је то њихов став да нема с нама разговора, јер ако премијерка не може да стигне да присуствује једној седници, мислим да то није баш примерено.

Последица таквог понашања власти јесте да се закони који се тичу радника, суштински доносе без да се њихово мишљење уважи, управо кроз Савет. И зато:

„Или ћемо престати да очекујемо било шта од Социјално-економског савета, или ће све оно што треба да се договори у дијалогу кренути на улице кроз протест“, каже Зоран Стојиљковић.

Овакво стање у Савету председник синдиката Независност описује као фрустрираност, јер, третирани су, каже, као безначајни и сувишни, а нису, тврди, ни једно ни друго.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сутра цела Грчка стаје: Синдикати и удружења радника заказали генерални штрајк

5 (2) Атина — Синдикати, федерације и удружења радника у Грчкој за сутра су заказали …

Мицотакис положио заклетву као нови премијер Грчке

0 (0) Лидер опозиционе конзервативне Нове демократије Кирјакос Мицотакис положио је у понедељак заклетву као …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend