Хроника

Афера “Агробанка”: Само Антонић остаје у притвору

Специјални суд у Београду продужио је притвор за још 30 дана бившем председнику Извршног одбора “Агробанке” Душану Антонићу. Његови сарадници на слободи или у кућном притвору

Специјални суд у Београду продужио јепритвор за још 30 дана бившем председнику Извршног одбора”Агробанке” Душану Антонићу, док су његови сарадници пуштени да се бране са слободе или су пребачени у кућни притвор.
Портпарол Вишег суда уБеограду Душица Ристић изјавила је Тањугу да је Посебно одељењетог суда, након што је Апелациони суд по жалбама укинуо решењекојим је Антонићу и још осморици његових сарадника крајем априлапритвор продужен, поново разморио разлоге за притвор.

“Имајући у виду примедбеАпелационог суда, кривично ванпретресно веће је у уторак тројициоптужених притвор заменило мером забране напуштања стана (кућнипритвор), а петорици оптужених притвор је укинуло”, навела јеона.

 Антонићу је притвор продуженза још 30 дана због опасности да би могао да понови кривично дело,казала је Ристић. Антонић је у притвору одхапшења 8. августа 2012.

 Тужилаштво за организованикриминал подигло је 30. априла оптужницу против Антонића и још 20окривљених у том предмету, због сумње да су ту банку оштетили за84 милиона евра.

Након обављеногекономско-финансијског и других вештачења, утврђено је да јеукупна штета за “Агробанку” у пласманима са правним лицимаи привредним друштвима повезаним са “Хабит пхармом” изИвањице и “Хеадцоммерцом” из Београда процењена је навише од 84 милиона евра.

Висина прибављене противправнеимовинске користи за “Хабит пхарм” и са њим повезанапредузећа износи бише од 7,9 милијарди динара, а за предузећаповезана са Хеадцоммерц-ом 4,14 милиона евра.

Ови оптужени се терете збогкривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица које је наснази од 15. априла. А за којеје запрећена казна до 10 годиназатвора.

Оптужницом су обухваћени иовлашћени проценитељи Звездан Дамјановић и Стојан Стојанов, којиу вршили процену вредности некретнина на којима су успостављанехипотеке у корист оштећене банке, који се терете за помагање уизвршењу истог кривичног дела.

На основу доказних радњи којеје Тужилаштво за организовани криминал спровело у току истраге,постоји оправдана сумња да су оптужени од почетка 2006. па докраја 2011. године противно Закону о банкама и интерним прописима ипроцедурама у Агробанци одобравали кредите, банкарске гаранције,авале меница и отписивали доспеле обавезе наведених предузећа,наводи се у саоспстењу.

Одобрени кредити нису враћени,а издате банкарске гаранције и авалиране менице пале су на теретАгробанке. Наплата кредита и других обавеза из заложених некретнинаније била могућа, јер је њихова вредност била вишеструко мања одпроцењене као и од доспелих обавеза.

Поред тога над готово свимпривредним друшвима којима су одобравани пласмани покренути сустечајни поступци.

Тужилаштво за организованикриминал подигло је 1. фебруара оптужницу против Антонића и још 20окривљених у случају “Агробанка”, док је истрага противвласника “Хабитфарма” Радослава Секулића прекинута, јер сусе вештаци изјаснили да због тренутно лошег здравственог стањапривремено не може да учествује у кривичном поступку.

Та оптужница, која је теретилаоптужене да су себи прибавили имовинску корист вишу од 5,7милијадри динара, допуњена је 30. априла новим налазима вештакакоји су утврдили да су прибавили корист вишу од 7,9 милијардидинара.

Почетак тог поступка догодиосе 8. августа 2012. године хапшењем Душана Антонића, а касније сууследила нова проширења истраге.

ОПТУЖЕНИ БАНКАРИ И ПРИВРЕДНИЦИ

Оптужница је подигнута против Антонића, чланова ИО банке Славољуба Корићанца и Бојана Зарића, Бобана Лабовића, директора за корпоративно банкарство, Вехба Папића, директора сектора за управљање ризицима као и против Душка Секулића, Драгомира Јовановића, Борке Филиповић, Ненада Маричића и Снежане Пауновић. Оптужница терети и Драгована Милинковића, Милоша Марковића, Душка Шуњаревића, Братислава Михајловића, Бранимира Узелца, Суада Хасовића, Слободана Ратковића, Милоша Узелца и Милана Антонића који су оптужени као одговорна лица у привредним друштвима “Хабит пхарм”, “Сwисс фармација”, “Сwисс интермедицал”, “Продуцт траде финанце”, “Wестерн стyле”, “Мерцурy интернатионал”, “Луттон”, “Нови дани”, “Ецолимб”, “Хеадцоммерце” и “Дрина тимбер”.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!