Афера Либор уздрмала и Холандију

0
(0)

Амстердам — Холандска централна банка је саопштила да истражује улогу домаћих банака у скандалу око намештања међубанкарских каматних стопа.

Скандал је уздрмао финансијска тржишта и резултирао огромним новчаним казнама.

У саопштењу централне банке се наводи да разматра каматне стопе које су доставиле холандске банке током обрачунавања либора и еурибора, референтних каматних стопа коришћених у глобалним финансијским уговорима, вредним више 1.000 милијарди евра.

„Холандска национална банка, у сарадњи са властима за контролу финансијских тржишта, истражује могућу манипулацију у процесу одређивања либора и еурибора“, рекао је портпарол централне банке (ДНБ) Ремко Веленга. 

ДНБ разматра „интегритет холандских банака и интегритет њиховог пословања, док је истрага већ извесно време у току“, додао је он. 

Он је указао да су холандске власти за надзор банкарске индустрије покренуле истрагу, након прошломесечног избијања скандала око намештања каматне стопе либор у Британији, због чега је британска банка Барклиз кажњена новчаном казном од 371 милиона евра, после признања да је манипулисала каматним стопама либор и еурибор у периоду између 2005. и 2009. године.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на отплату кредита завршава се до краја јуна: Спремите се за веће рате

5 (3) ТРОМЕСЕЧНА пауза у отплати кредита за све који су прихватили ову могућност Народне …

Пензионери дошли по 100 евра, редови пред банкама и поштама

5 (1) Од данас пензионери могу у банци Поштанска штедионица и поштама да подигну помоћ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *