Јоргованка Табаковић нови гувернер НБС

0
(0)

Скупштина Србије изгласала је данас предлог председника Србије Томислава Николића да Јоргованка Табаковић буде нови гувернер. Вицегувернер поднео оставку

купштина Србије изабрала је данас Јоргованку Табаковић за новог гувернера Народне банке Србије.

За избор Табаковићеве гласао је 131 посланик, против су била 34, уздржаних није било, један посланик није гласао од 166 присутних.

Током расправе владајућа већина истакла је њену стручност и уверење да ће бити независна од извршне власти и више него што је то обавезна по закону.
13:50 РУЖИЋ: СТРУЧНОСТ ИСПРЕД ПОЛИТИКЕ

Шеф посланичке групе СПС Бранко Ружић изјавио је данас да ће посланици те партије гласати за избор Јоргованке Табаковић за гувернера НБС и да је њена стручност агрумент за подршку.

Ружић је рекао да је уверен да ће стручност бити испред политике и да ће Табаковић дати свој максимун на тој функцији.

„Уверен дам да ће бити одговорна и према грађанима Србије и да ће се изборити за финансијску стабилност Србије„, рекао је он.

12:56 ТАБАКОВИЋ: СМАЊИЋУ ПЛАТУ ГУВЕРНЕРУ

Кандидат за гувернера НБС Јоргованка Табаковић рекла је данас да ће, уколико буде изабрана на ову функцију, једна од првих мера бити да смањи плату гувернера.

Према њеним речима, плата гувернера сада ће бити условљена успехом у фининсијском систему и да ће је она довести у зависност од успеха првреде и тиме показати да је то народна банка на делу.

Друга мера коју ћу спровести, како је рекла Табаковић, је да неће бити заштићен ни један припадник контроле и било које институције која може својим чињењем или нечињењем да нанасе штету органу или телу које контролише, а да зато ником не одговара.

12:09 КОЛУНЏИЈА:ПАРТИЈСКИ ГУВЕРНЕР ЈЕ ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ

Постављање другог човека партије на власти за гувернера за ДС је очигледан доказ да од деполитизације неће бити ништа, већ да постоји воља владајуће већине да успостави партијску државу, изјавила је данас посланица те странке у Скупштини Србије Нада Колунџија.

Колунџија је у расправи о избору гувернера оценила да се ради о „политичком насиљу којим се једна самостална независна институција ставља под партијску контролу странке која има доминантан утицај у владајућој већини“.

Она је запитала да ли је Табаковић свесна каква опасна полуга у рукама извршне власти може бити и каква може бити њена одговорност за последице које тако могу настати.

10:46 ПОЧЕЛА РАСПРАВА

Скупштина Србије почела је данас расправу о предлогу председника Србије Томислава Николића да Јоргованка Табаковић буде нови гувернер Народне банке Србије.

Избор гувернера је једина тачка дневног реда, а посланици ће се на крају расправе и изјаснити о том предлогу.

На седници је констатнован И престанак посалничког мадната Александру Вулину, који је именован за шефа владине Канцеларије за Косово И Метохију.

09:40 БИРА СЕ ГУВЕРНЕР

Скупштина Србије данас ће се на ванредној седници изјаснити о предлогу председника Србије Томислава Николића да Јоргованка Табаковић буде гувернер Народне банке Србије.

Скупштина је у суботу усвојила измене и Закона о НБС.

Изменама закона је прописано да гувернера, бира и разрешава парламент.

Николић је у образложењу свог предлога, навео да је после оставке гувернера Дејана Шошкић неопходно по хитном поступку изабрати новог гувернера како би се обезбедио несметан рад те институције.

Такође је навео да је потребно пословање НБС у најкраћем року ускладити са уставним одредбама и обезбедити несметано функционисање органа НБС.

***

ВИЦЕГУВЕРНЕР ПОДНЕО ОСТАВКУ

Вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић обавестио је председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића да подноси неопозиву оставку на ту функцију, објављено је данас на сајту централне банке.

„Чврсто верујем да је у друштву у којем је корупција висока много битније задржати висок ниво стручности, професионализма и транспарентности него бити флексибилан у смислу прихватања појединих на око добронамерних захтева из формалних и неформалних утицајних извора“, навео је Марковић.

Он је казао да „компромиси, у смислу чињења неким привредним или државним субјектима онога што не би учинили свима, потпуно би обесмислили ефикасност монетарне политике и довели до конкретних дугорочних трошкова за српску државу и народ.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТРАГЕДИЈА: Цикнула нам Цица!

0 (0) Да је Јоргованка Табаковић јуче потражила стручни савет, њен јавни наступ у коме …

НАПРЕДНИ НЕПОТИЗАМ: Јоргованка углавила зета у Амбасаду Србије у Риму! (фото)

0 (0) Како Телепромптер.рс ексклузивно сазнаје, гувернерка Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, преко веза у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend