АЛА ЛАЖУ! Србија не може да уједини два државна предузећа док се не добије дозвола Азербејџанаца?!

АЛА ЛАЖУ! Србија не може да уједини два државна предузећа док се не добије дозвола Азербејџанаца?!

ВЛАДА Азербејџана, која кредитира изградњу једне деонице на Коридору 11, још није дала сагласност да се “Коридори Србије” припоје “Путевима Србије”, сазнају “Новости”. Уз то, очекује се и замена банкарских гаранција. Тек када ова два услова буду испуњена Скупштина “Коридора” може да овласти директора да потпише документ о припајању. Дакле, нико од надлежних у Србији не кочи овај процес, као што се спекулише у јавности!

Закључно са јучерашњим даном, како сазнајемо, према писменој информацији Министарства финансија, чека се још “зелено светло” Владе Азербејџана, која зајмом од 308 милиона евра финансира изградњу деонице од Љига до Прељине у дужини од 40 километара. Остали кредитори су дали сагласност. Што се “Путева Србије” тиче, све формалности су завршене. Надзорни одбор је донео одлуку о припајању, јер ово предузеће нема одговорност према кредиторима за изградњу коридора 10 и 11.

Влада Србије је 28. јула прошле године донела одлуку о припајању, али тек након испуњења свих законских услова и на начин који неће угрозити реализацију пројеката на најважнијим друмским правцима и оштетити државу. Потом је 23. јануара ове године овластила Министарство финансија да у име Владе пошаље свим кредиторима допис у вези са сагласношћу по питању припајања. Међународни уговори ФИДИК по којима се ради на коридорима 10 и 11 предвиђају сагласности банака и кредитора за статусну промену предузећа, што је процес који треба обавити по одређеним условима.

Из Министарства саобраћаја су прошле године стизале најаве да ће се припајање обавити до краја године, па потом у јануару 2015, фебруару, а последњи дати рок је био 1. април, што се није десило. Из Министарства су стизале и оптужбе на рачун директора “Коридора Србије”, Дмитра Ђуровића, да он кочи процес припајања.

Такође, у Министарству су тврдили и да су све сагласности кредитора прикупљене.

ИЗДВОjЕНО

“КОРИДОРИ Србије” основани су 2009. године по одлуци Владе Србије као ћерка фирма “Путева Србије”. Из “Путева” су издвојени 2011. “Коридори” су задужени за градњу путног Коридора 10, заједно са обилазницом око Београда, која је његов саставни део, као и градњу ауто-пута од Београда до Црне Горе, односно Коридора 11.

 

Т. СПАЛЕВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ВУЧИЋ опет ухваћен у лажи! Форензика доказала да су Колувијини телефони НЕТАКНУТИ

ВУЧИЋ опет ухваћен у лажи! Форензика доказала да су Колувијини телефони НЕТАКНУТИ

Хајка на двојицу инспектора београдске полиције Слободана Миленковића (Сентиног сина) и Душана Митића, који су …

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Сад се више и не крије. Да је храна поскупљивала и претходних месеци увелико се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *