Алармантно: Тешки метали у Коренити, Јадру и Дрини

0
(0)

Резултати анализа које је објавила Агенција за заштиту животне средине показују да је у неким узорцима узетим са више места из река Корените, Јадра и Дрине повишено присуство тешких метала.

Према речима Драгослава Добрића, члана Градског већа и руководиоца лозничког тима за заштиту животне средине од опасних материја, реч је о резултатима ванредног узорковања воде из Корените и Јадра у близини јаловишта бившег рудника антимона „Столице“ у Крупњу и реке Дрине код некадашње фабрике „Вискоза“ у Лозници. Ванредно узорковање обављено је 26. маја по захтеву водопривредног инспектора.

– За резултате смо сазнали преко сајта, али остаје нејасно шта ће бити учињено на решавању овог проблема – каже Добрић.

Он објашњава да су два узорка узета у Костајнику, из реке Коренита, у Драгинцу из реке Јадар, око два километара узводно од улива реке Корените, а у селу Брадић такође из Јадра, око пет километара низводно од улива Корените. Узорак из Дрине узет је у Бањи Ковиљачи, око четири километра узводно од уливања Трбушничке реке до које је доспео црни луг, и код граничног прелаза Трбушница.

– Констатоване су високе вредности суспендованих материја, добијене су и високе вредности тешких метала (гвожђе, манган, цинк, бакар, арсен, хром), као и растворивих тешких метала антимона и арсена, а измерена је и повишена концентрација фенолног индекса – рекао је Добрић.

На основу узорака узетих код Драгинца, резултати показују да концентрације тих супстанци нису прелазиле стандарде квалитета животне средине за површинске воде и максимално дозвољене концентрације прописане законском регулативом.

Градска управа послала је дописе месним заједницама да прикупе податке о броју локалних бунара са којих мештани користе воду за пиће, али како ће проблем загађења бити решен за сада није познато.

– Очекујемо од надлежних институција да ће нешто учинити и да ће нам помоћи. Чак и да покупимо све наслаге опасних материја, не знамо где бисмо их одложили. То је проблем који ће дуго бити решаван – каже Добрић.

 

Слободан Пајић, Блиц

Фото: С. Пајић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Забранити изградњу деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији Ваљева

0 (0) Одборници Странке модерне Србије (СМС) у Скупштини града Снежана Спајић и Рафаило Митровић …

СРБИЈА У ЉУБИЧАСТОМ: Велико загађење данас широм земље (ПОДАЦИ ПО ГРАДОВИМА)

5 (2) Сунце, лепо време, без магле. Овако је у суботу јутро изгледао Београд, као …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *