fbpx

Американци имали доушнике у Шарићевом “штабу”

0
(0)

ДОК се у Црној Гори, али и у разним обавештајним службама света, разматра где је завршио савремени систем за прислушкивање и праћење „јагуар“, који је нестао после распада државне заједнице СЦГ, односно после формирања Војске Црне Горе, многи се питају колико су најопаснији балкански криминалци, осим што су они пратили и снимали „противнике“, били под надзором обавештајних служби.

– Нема никакве дилеме, сви они, почев од Дарка Шарића и његових најближих сарадника, преко Насера Кељмендија до Сафета Калића, били су мета прислушкивања и праћања најпознатијих обавештајних служби света. Нормално, и српске и црногорске – каже извор „Новости“, добро упућен у ту проблематику.

Америчка ДЕА пратила је активности Шарића широм света, па чак и у Пљевљима, Будви, Подгорици. Не може се тачно рећи која, али вероватно је америчка агенција за борбу против наркотика имала своје људе у „штабу“ Шарића. Они који су упознати са детаљима оптужнице, посебно исказа заштићених сведока, наравно, људи од струке, јасно су то видели. Акција „Балкански ратник“ било је само финале обавештајно-оперативних активности, може се рећи од Пљеваља, односно Балкана и Европе, преко САД до Јужне Америке, односно Уругваја, где је све „пукло“, прича наш извор, наглашавајући да је Шарић праћен годинама пре избијања афере, без обзира на то што се у неколико наврата после „дојава“ мењао систем комуникације.

– У посао праћења највише су били уклјучени БИА и ДЕА. На основу међународне сарадње против трговине наркотицима, по молби БИА, Дарка Шарића је пратила и француска обавештајна служба, тачније Дирекција за надзор територије (ДСТ). Он је у Француској са пасошем те земље боравио пре четири-пет година. После тога, Французи су дошли до још једног српског „бизнисмена“ умешаног у шверц цигарета.
ОСМАНИ НА основу података прикупљених прислушкивањем у Шпанији „пао“ је Бурим Османи коме је доказано прање новца, каже наш извор који тврди да су обавештајци регистровали контакте браће Османи са шефом обезбеђења тадашњег хрватског премијера Ива Санадера, мајором Антом Бралићем.

Колико је ДЕА „дисала за вратом“ Шарићу, почев од Црне Горе, до Аргентине и Уругваја, показује и то да су људи из те агенције у једној акцији били „ангажовани“ на достави кокаина, тврди човек упућен у цео посао, који сматра да су неки од заштићених сведока на суђењима у Београду, посебно првом које је брзо завршено, требало само да убрзају ток суђења, односно да њихова „покајања“ нису била преко потребна суду, јер је оптужба располагала многобројним доказима, посебно из сфера прислушкивања и праћења…

Упоредо са Дарком, праћен је његов брат Душко. Званично, на захтев БИА, пресретање његових електронских комуникација почело је наредбом Специјалног одељења Окружног суда у Београду, 22. маја 2008. године. Душка Шарића, показало је то суђење у Бијелом Пољу, пратиле су и обавештајне службе Италије.

ОПАСНОСТ ЗВАНА КЕЉМЕНДИ

ПОД мерама надзора страних, али и обавештајних агенција из Европе, налазио се и званично одбегли Насер Кељменди. Њега и најближе сараднике браћу Османи – Башкима, Бурима и Ћазима званог Феликс, који често борави у Црној Гори у пратњи једне српске естрадне звезде, пратило је чак десетак европских и америчких обавештајних служби.

– На основу тога, Кељмендија је амерички председник Барак Обама прогласио непосредном опасношћу по безбедност САД и наредио замрзавање његове имовине, после чега је дошло до „лова“ на Кељмендија који је „побегао“ у Дубаи у кућни притвор, где га надзире ДЕА.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Стеван Дојчиновић – Дарко Шарић и балкански картел су владали Европом! (видео)

0 (0) Гост емисије „Интервју“ био је господин Стеван Дојчиновић, уредник Мреже за истаживање криминала …

Слушај Шутановац, ако Дарко Шарић заиста проговори комплетан ДС на челу са Тадићем има да заглави доживотну робију

0 (0) Расправу у Скупштини Србије данас је поново обележила полемика посланика опозиционе Демократске странке …

Један коментар

  1. неко мисли да наша обавештајна служба није пратила активности ШАРИЋ-клана,вара се.Све се пратило и знало,али не да би се спречило већ да би се политичари и полицајци високог ранга уградили у" посао"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *